Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

26 000 studentu, mācībspēku un darbinieku iestājas pret finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai

LU Preses centrs, 16.10.2009. 13:37

Latvijas universitātes un valsts augstskolas ir savākušas 26 110 studentu, mācībspēku un darbinieku parakstus pret valsts budžeta finansējuma tālāku samazinājumu augstākajai izglītībai 2010.gadā. Atklāto vēstuli un parakstus šodien, 16. oktobrī, Ministru kabinetā iesniedza studentu pārstāvji.

Latvijas Universitātes Senāta sēžu zālē pirms parakstu nodošanas valdībai šorīt plkst. 10 uz preses konferenci bija sanākuši gandrīz visu valsts dibināto universitāšu un augstskolu pārstāvji – rektori, prorektori utt. Bija ieradusies arī Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Gita Rēvalde un studentu pārstāvji no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes.

Latvijas Universitāšu asociācija (LUA) un Latvijas Rektoru padome (LRP) kategoriski iestājas pret ieceri nākamgad augstākās izglītības finansējumu no valsts budžeta samazināt vēl par 31%, jo jau 2009.gadā valsts budžeta finansējums augstākajai izglītībai tika samazināts gandrīz uz pusi jeb 48%. Parakstītajā atklātajā vēstulē studenti, mācībspēki un darbinieki prasa valsts budžeta finansējumu universitātēm saglabāt vismaz 2009.gada līmenī, pretējā gadījumā tiks būtiski apdraudēta studiju kvalitāte, kā arī tālāka valsts budžeta studentu uzņemšana un sagatavošana Latvijas augstskolās.

LUA un LRP norāda, ka izeja no krīzes un sekmīga tālāka valsts attīstība var balstīties tikai uz inovācijām un ražošanas ar augstu pievienoto vērtību, kam nepieciešams izglītots darbaspēks. Šā iemesla dēļ daudzas Eiropas valstis, t.sk. arī mūsu tuvākās kaimiņvalstis, pašlaik mērķtiecīgi palielina vai vismaz saglabā iepriekšējā līmenī augstākās izglītības un zinātnes finansējumu. Pat krīzē vissmagāk cietusī Īslande augstākās izglītības finansējumu ir uzdrošinājusies samazināt tikai par 8,5%. Tāpēc Latvijas valdības iecere nākamgad vēl samazināt tā jau niecīgo augstākās izglītības budžetu atstās graujošu iespaidu uz tālāko Latvijas tautsaimniecības izaugsmi. Apstākļos, kad finansiālas grūtības ir visiem Latvijas iedzīvotājiem, vajadzētu maksimāli palielināt valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu, jo studentu un viņu vecāku maksātspēja katastrofāli krītas. Tā vietā izvēloties niecīgu valsts budžeta ietaupījumu uz valsts finansēto studiju vietu rēķina, valdība panāks, ka talantīgākie Latvijas jaunieši neatgriezeniski dosies studēt uz ārzemēm, tādējādi Latvijas cerības uz atveseļošanos kļūs vēl niecīgākas.

„Laikā, kad Latvijas valsts atrodas sarežģītā ekonomiskā situācijā, mums daudz nopietnāk nekā jebkad ir jādomā par mūsu valsts cilvēkresursu attīstību, tajā skaitā labi izglītotu praktiķu un inovatīvu jauno zinātnieku sagatavošanu. Universitātes ir gatavas uzņemties savu atbildības daļu kvalitatīvas augstākās izglītības nodrošināšanā, bet to nav iespējams izdarīt bez vienotas sabiedrības izpratnes un pienācīga valsts atbalsta. Tāpēc valdībai un Saeimai, pieņemot nākamā gada budžetu, ir jāizšķiras, vai augstākā izglītība un zinātne ir mūsu valsts prioritāte un vai 11 miljonu latu ietaupījums ir tā vērts, lai sagrautu esošo augstākās izglītības sistēmu un apdraudētu Latvijas attīstību un konkurētspēju nākotnē,” uzsver LUA priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš.

Kopumā savākti 26 110 paraksti, tajā skaitā Latvijas Universitātē - 7695, Rīgas Tehniskajā universitātē – 6254, Latvijas Lauksaimniecības universitātē – 2506, Rīgas Stradiņa universitātē – 3434, Daugavpils Universitātē – 1172, Liepājas Universitātē – 416. Parakstu vākšanā piedalījās arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija, Vidzemes Augstskola, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Banku augstskola, Rēzeknes Augstskola, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Ventspils Augstskola, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija, Jūras akadēmija un latviešu studenti Norvēģijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV