Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Eiropas universitāšu asociācijas delegācija tiksies ar Latvijas valdību

LU Preses centrs, 19.10.2009. 11:57

2009.gada novembra sākumā Latvijā ieradīsies Eiropas universitāšu asociācijas delegācija, lai pārrunātu ar Latvijas valdību situāciju, kas radusies pēc valsts budžeta finansējuma samazināšanas augstākajai izglītībai, un šīs rīcības iespējamās sekas.
Eiropas universitāšu asociācijas delegācija tiksies ar Latvijas valdību

Lēmumu sūtīt Eiropas universitāšu asociācijas (EUA) delegāciju uz Latviju EUA Padome pieņēma tāpēc, ka ir nobažījusies par Latvijas augstākās izglītības finansējuma situāciju, kur jau esošajam augstākās izglītības finansējuma samazinājumam par 48% 2009.gadā papildus tiek plānots samazinājums par vēl 31% 2010.gadā. Šāds budžeta samazinājums nekādā ziņā nav salīdzināms ar citām valstīm – pat krīzē visvairāk cietušajā Īslandē augstākās izglītības finansējums ir samazināts tikai par 8,5%.

„Eiropas universitāšu asociācija pieņēmusi diezgan unikālu lēmumu. Nekad viņi nav braukuši uz valstīm runāt ar valdību. Taču Latvijā situācija esot tāda, ka viņi sūtīs delegāciju, turklāt visaugstākajā līmenī – ar pašu [asociācijas] prezidentu Ž.M.Rapu priekšgalā, lai runātu ar Latvijas valdību un deputātiem par iespēju tomēr nesamazināt finansējumu tik ļoti,” uzsver Latvijas Rektoru padomes ģenerālsekretārs Andrejs Rauhvargers.

Delegācijas vadītājs ir EUA prezidents prof. Žans Marks Raps (Jean-Marc Rapp). Delegācijā ietilpst EUA ģenerālsekretāre Leslija Vilsone (Lesley Wilson) un Biroja loceklis Polijas Rektoru padomes priekšsēdētājs prof. Tadeušs Lutī (Tadeusz Luty).


Eiropas universitāšu asociācija

EUA ir atzīta par „Eiropas augstskolu kopīgo balsi” politikas veidošanas sarunās ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju u.c. starptautiskajām organizācijām un reprezentē Eiropas augstskolas sadarbībā ar citiem kontinentiem.

EUA aptver visu Eiropas valstu Rektoru padomes un pāri par 600 labāko Eiropas universitāšu. Lai kļūtu par EUA biedru, augstskolā jābūt doktorantūrai, kas pēdējos gados piešķīrusi doktora grādus. No Latvijas augstskolām EUA biedri ir Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Daugavpils Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV