Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Piešķirtas LU Fonda Kristapa Morberga stipendijas LU, RTU un LLU studentiem

Laine Vose, 21.10.2009. 10:02

2009./2010.akadēmiskajā gadā Kristapa Morberga stipendiju ieguvuši 22 studenti no trim augstskolām - 16 Latvijas Universitātes (LU) studenti, pieci Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti un viens Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) students. Stipendiju fonda kopējais apjoms ir 38 600 lati, vienam studentam paredzot stipendiju līdz 1800 latiem gadā.
Piešķirtas LU Fonda Kristapa Morberga stipendijas LU, RTU un LLU studentiem

LU Fonda Kristapa Morberga stipendiātu vidū ir LU 10 fakultāšu studenti: Vēstures un filozofijas fakultātes studenti Unda Avota un Mikus Žagata, Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes students Mārtiņš Laizāns, Moderno valodu fakultātes studente Jana Vasile, Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātes studente Arnita Grigāne, Sociālo zinātņu fakultātes studentes Kristina Papule, Anete Ugaine un Kristīne Vībane, Juridiskās fakultātes students Romāns Vīķis, Ekonomikas un vadības fakultātes students Mārtiņš Slišāns, Ķīmijas fakultātes studenti Dainis Kaldre, Ilona Pastore un Jevgenijs Tjutrins, Fizikas un matemātikas fakultātes studenti Sergejs Spitāns un Sabīne Trēde, Medicīnas fakultātes studente Darja Svirina,  kā arī RTU Būvniecības fakultātes studenti Baiba Grāpēna un Artjoms Samsonovs, Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studentes Arnita Ārmane, Laura Laudere, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes studente Līva Dzene un LLU Veterinārmedicīnas fakultātes studente Gundega Kleina.

Kristaps Morbergs (1844-1928) ir ievērojamākais LU mecenāts, kurš kopumā LU dāvājis astoņus nekustamos īpašumus. K.Morberga dāsnums ir sniedzis iespēju izmaksāt viņa vārdā nosauktās stipendijas saskaņā ar testamentā pausto gribu: „Visu savu kustamu un nekustamu mantu, lai tā sastāvētu no kā sastāvēdama un lai tā atrastos, kur atrazdamās, kura man tagad pieder, kā arī to, kuru es turpmāk varētu iegūt, es novēlu par pilnu īpašumu Latvijas Universitātei Rīgā, kuru es ieceļu par savu universālmantinieci.”

Uz stipendiju varēja pretendēt LU bakalaura programmas studenti, sākot ar 2.kursu. RTU un LLU stipendiātus izvērtēja augstskolu komisija saskaņā ar K.Morberga stipendijas nolikumu.

2009./2010.akadēmiskajā gadā uz vienu stipendiju pretendēja septiņi LU studenti, kam vidējā atzīme ir virs 7,5 ballēm un kas ir sabiedriski aktīvi. Pretendentus vērtēja komisija, kurā piedalījās LU akadēmiskais personāls, LU Studentu padomes pārstāvji, mecenāti un sabiedriskie darbinieki – komisijas priekšsēdētājs LU profesors Ivars Lācis; komisijas locekļi - LU profesors Uldis Raitums; LU profesors Juris Rozenvalds; LU asociētais profesors Jānis Melbārdis; LU emeritus profesors Edvīns Šilters; RPIVA profesore Dace Markus; LU Fonda direktore Laila Kundziņa; LU Studentu padomes pārstāvji Rinalds Gulbis un Ronalds Āboliņš; AS „Prudentia” pārstāvis Ģirts Rungainis; SIA „Mediju Tilts” pārstāvis Filips Rajevskis; kinorežisors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Jānis Streičs.

1928.gadā paustā testamentārā griba ir ļāvusi izciliem, sabiedriski aktīviem vai studentiem ar nepietiekamu materiālo nodrošinājumu saņemt stipendijas. Pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas 2001.gadā tika turpināta tradīcija izmaksāt K.Morberga stipendijas. Šo gadu laikā ir piešķirtas 475 stipendijas.


Informācija par LU Fondu:

Nodibinājums LU Fonds darbojas kopš 2004.gada un ir respektabla mecenātisma organizācija, kura rūpējas par izciliem, centīgiem (arī ar nepietiekamu materiālo nodrošinājumu) studentiem, maģistrantiem, doktorantiem, pedagogiem, zinātniekiem un ar izciliem izglītības, zinātnes un kultūras darbiniekiem sadarbībā ar izglītību atbalstošiem mecenātiem un partneriem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV