Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Eiropas Universitāšu asociācija tiksies ar Valdi Dombrovski un Saeimas deputātiem

Andrejs Rauhvargers un Agnese Rusakova, 04.11.2009. 09:29

10.novembrī plkst 9.00 Eiropas universitāšu asociācijas (EUA) delegācija tiksies ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL), lai pārrunātu augstākajā izglītības budžeta finansējuma samazināšanas radītās sekas.

Plkst. 11.00 Mandātu komisijas ēkas zālē EUA delegācija tiksies arī ar Saeimas deputātiem, Izglītības, kultūras un Zinātnes komisijas vadītāju Jāni Strazdiņu un Budžeta komisijas locekli Baibu Rivžu.

EUA Delegācija ieradīsies Rīgā jau 9. novembrī, lai iepriekš pārrunātu situāciju Latvijas augstākajā izglītībā ar Rektoru padomes priekšsēdētāju prof. Tatjanu Volkovu, Latvijas universitāšu asociācijas priekšsēdētāju prof. Mārci Auziņu un pārējiem Latvijas augstskolu rektoriem.

EUA delegāciju Latvijā vadīs pats tās prezidents Žans Marks Raps (Jean-Marc Rapp). Kopā ar viņu ieradīsies arī EUA ģenerālsekretāre Leslija Vilsone (Lesley Wilson)  un biroja loceklis, Polijas Rektoru padomes priekšsēdētājs Tadeušs Lutī (Tadeusz Luty).

Lēmumu sūtīt delegāciju uz Latviju EUA padome pieņēmusi, jo ir nobažījusies par mūsu valsts augstākās izglītības finansējuma situāciju, par kuru EUA padomes sēdē informēja Latvijas Rektoru padomes ģenerālsekretārs Andrejs Rauhvargers.

Protestējot pret tālāku augstākās izglītības finansējuma samazinājumu par 31%, papildu jau  48% samazinājumam 2009. gadā, Latvijas universitāšu asociācija un Latvijas Rektoru padome jau 16. oktobrī valdībai iesniedza vēstuli ar vairā nekā 26’000 mācībspēku un studentu parakstiem. Šāds budžeta samazinājums nekādā ziņā nav salīdzināms ar citām valstīm - pat krīzē visvairāk cietušajā Īslandē augstākās izglītības finansējums ir samazināts tikai par 8,5%. Uz šo vēstuli pagaidām nekāda atbilde nav saņemta.

Latvijas Rektoru padome ir EUA kolektīvais biedrs kopš 2001. gada, kad vairākas Eiropas augstskolu organizācijas apvienojās, izveidojot EUA, kas kļuvusi par Eiropas augstskolu balsi sarunās par izglītības un zinātnes politiku ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju un citu pasaules reģionu augstskolu organizācijām. EUA individuālie biedri ir vairāk nekā 600 labākās Eiropas universitātes. Lai kļūtu par EUA individuālo biedru, augstskolai jāizpilda virkne kritēriju, tajā skaitā jābūt aktīvai doktorantūrai, kas pēdējos gados piešķīrusi doktora grādus. No Latvijas augstskolām EUA biedri ir Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Daugavpils universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

Vairāk informācijas par Eiropas universitāšu asociāciju: www.eua.be

Vairāk informācijas par Latvijas Rektoru padomi: www.rektorupadome.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV