Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Stradiņa slimnīcā šorīt mirusi ar jauno gripu saslimusī sieviete

LETA, 09.11.2009. 13:48 | komentāri (1)

Mirusi Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā pagājušā nedēļā ar jaunās gripas AH1N1 vīrusa komplikācijām ievietotā sieviete, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

Sieviete no gripas komplikācijām mūžībā aizgāja šorīt.

Jau ziņots, ka slimnīcā sieviete tika ievietota pagājušā nedēļā. Viņa bija devusies ekskursijā uz Kaļiņingradas apgabalu ap 22.oktobri, pēc tam nedēļu ārstējusies mājās un pēc tam nonākusi slimnīcā. Viņas stāvokli ārsti raksturoja kā smagu.

Šis ir pirmais gadījums Latvijā, kad miris ar jauno gripu inficēts cilvēks.

Tāpat ziņots, ka iepriekšējās nedēļas laikā Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) reģistrēti 52 saslimšanas gadījumi ar jauno gripas AH1N1 vīrusu, liecina LIC līdz šim apkopotā informācija.

LIC direktora pienākumu izpildītājs Jāzeps Keišs gan atzina, ka gripas slimnieku skaits varētu būt lielāks, jo ne visi cilvēki dodas pie ārsta un vieglākas saslimšanas gadījumos ārstējas mājās.

Keišs arī uzsvēra, ka līdz šim lielākā daļa saslimšanas gadījumu bijuši vieglā formā.

Kopš jūnija, kad Latvijā tika reģistrēts pirmais jaunās gripas saslimšanas gadījums, ar tā dēvēto cūku gripu Latvijā kopumā saslimuši gandrīz 90 cilvēki.

Jaunās gripas gadījumiem jau redzama tendence pieaugt. Keišs gan uzsvēra, ka pozitīva tendence ir tā, ka pagaidām reģistrēti atsevišķi gadījumi, nevis cilvēku grupu saslimšanas gadījumi.

LIC aicina cilvēkus tomēr nekrist panikā un ievērot dažādus profilaktiskus pasākumus. Piemēram, pēc iespējas neceļot uz jaunās gripas skartajām valstīm vai arī izceļošanas gadījumā profilakses nolūkos lietot pretgripas medikamentu "Tamiflu".

Jau ziņots, ka Latvijā vakcīna pret jauno gripu nav pieejama, bet LIC speciālisti iesaka vakcinēties pret sezonālo gripu, kā arī ievērot visus gripas nespecifiskās profilakses paņēmienus, tas ir, izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšanas, ja vien iespējams, neizmantot sabiedrisko transportu, bieži vēdināt telpas, ievērot personīgo higiēnu.

Ja mājās ir gripas slimnieks, vēlams viņu izolēt atsevišķā telpā, bet, ja tas nav iespējams, pacienta gultu norobežot ar vismaz 1,5 metrus augstu aizslietni, izdalīt atsevišķus traukus un lietot tikai savus higiēnas piederumus. Slimniekam deguna šņaukšanai jāizmanto vienreiz lietojamie mutautiņi, ko pēc lietošanas jāiznīcina.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV