Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijas amatpersonas izsaka līdzjūtību saistībā ar Jeļcina nāvi

LETA, 23.04.2007. 21:30 | komentāri (1)

Bijušais LPSR un Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs izsaka līdzjūtību Krievijas tautai saistībā bijušā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina nāvi.

Gorbunovs izteica līdzjūtību arī Jeļcina sievai Nainai Jeļcinai.

"Latvijas neatkarības atjaunošanā Jeļcins bija Latvijas sabiedrotais," sacīja Gorbunovs, kurš bijušo Krievijas līderi atzina par "ļoti, ļoti kolorītu personību".

Krievijas demokrāti un Jeļcins 1980.gadu beigās PSRS Augstākajā padomē atbalstīja Baltijas valstu deputātus un nosodīja Molotova un Ribentropa paktu, atgādināja Gorbunovs, kurš to vērtēja kā juridiski un politiski ļoti nozīmīgu soli Baltijas valstu tālākai cīņai par neatkarības atgūšanu.

"Tad, kad Latvija un pārējās Baltijas valstis pieņēma neatkarības deklarācijas, Jeļcins pretēji [pēdējam PSRS vadītājam Mihailam] Gorbačovam atbalstīja tās," norādīja Gorbunovs.

1991.gada februārī, kad "Viļņā bija lijušas asinis un Vecrīgā bija barikādes", Jeļcins atlidoja naktī uz Igauniju un parakstīja sadarbības līgumu ar Latviju un aicināja Krievijas karavīrus, kuri dienēja PSRS armijā Baltijas valstīs, nevērsties pret ievēlētajām Augtākajām padomēm, sacīja politiķis.

"Augusta pučā Jeļcina izlēmīgā rīcība bija pamats tam, ka "pučisti" tika sakauti un faktiski Baltijas valstīm pavērās ceļš uz neatkarību. Vēlāk Jeļcins viens no pirmajiem kā Krievijas Federācijas Augstākās padomes priekšsēdētājs atzina Latvijas neatkarību un aicināja PRSR un citas valstis atzīt Latvijas valsts atjaunoto neatkarību," norādīja Gorbunovs.

Arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) izteikuši līdzjūtību Krievijas tautai un uzsvēruši Jeļcina lielo nozīmi gan Krievijas, gan Latvijas vēsturē.

Pirmdien Jeļcins miris 76 gadu vecumā. Aģentūra "Interfax", atsaucoties uz "informētiem avotiem" mediķu aprindās, ziņo, ka Jeļcins miris pēc sirdslēkmes.

Jeļcins piedzima zemnieku ģimenē 1931.gadā netālu no Urālu pilsētas Jekaterinburgas un kļuva par celtniecības inženieri, pirms uzsāka karjeru komunistiskajā partijā.

1991.gadā viņš tika ievēlēts par pirmo Krievijas Federācijas prezidentu un tā paša gada augustā apvienoja demokrātus, lai izjauktu PSRS komunistu un armijas konservatīvo līderu mēģinājums gāzt PSRS prezidentu Gorbačovu.

Jeļcins spēlēja lielu lomu apvērsuma izgāšanā, vadot milzīgus cilvēku pūļus pret armijas vienībām, kas bija iesūtītas Maskavā, lai apspiestu nemierus.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV