Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Izglābta Baltijā lielākā kļava

Inga Grabinska, 11.11.2009. 11:55

10. novembrī DnB NORD Vides glābšanas komanda Valkas rajona Trikātas pagastā sakopa un nostiprināja Baltijā lielāko - Rūtiņu kļavu. Kļavai draudēja nolūšana, jo koka divgalotņu stumbrs sašķēlies divās daļās un viena no tām ir bīstami sasvērusies.
Izglābta Baltijā lielākā kļava

Galerijas:

DnB NORD Vides glābšanas komanda, sadarbojoties ar profesionāliem kokkopjiem, attīrīja Rūtiņu kļavas vainagu un uzstādīja īpašu atsaišu sistēmu, kas palīdzēs kļavai stāties pretī spēcīgajiem rudens vējiem un nepieļaus stumbra tālāku šķelšanos, lai tas saglabātu sava grandiozā vainaga krāšņumu vēl daudzus gadus.

Pirms varenās kļavas apkopšanas DnB NORD Vides glābšanas komanda viesojās arī Trikātas pamatskolā, kur ar skolēniem pārrunāja vides aizsardzības nozīmi un to, ko katrs no mums var darīt apkārtējās vides aizsardzības labā. Pēc sarunām pienāca laiks arī darbiem, un ikviens varēja apliecināt savu atbalstu vides sakopšanai, atstājot savu plaukstas nospiedumu un novēlējumu akcijas „Vide mūsu rokās!” ietvaros. Skolēni arī pievienojās komandai Rūtiņu kļavas sakopšanā un palīdzēja attīrīt kļavas apkārtni no sazāģētajiem zariem un sakritušajām lapām.

Kā atzīst DnB NORD Vides glābšanas komandas eksperts Guntis Eniņš, „kļavas ar tik ievērojamu apkārtmēru – vairāk nekā seši metri - ir liels retums. Ne vien šī kļava ir resnākā visā Baltijā, bet nav arī ziņu, ka kādā Austrumeiropas valstī būtu vēl kāda ar lielāku stumbra apkārtmēru. Pats brīnumainākais ir tas, ka Rūtiņu kļava par spīti savam cienījamajam vecumam vēl turpina diezgan strauju augšanu. Ticu, ka pēc atbilstošas koka aprūpes tas mūs vēl pārsteigs ar savu dzīvīgumu”.


Rūtiņu kļava

Rūtiņu kļava ir lielākā savas sugas pārstāve ne tikai Latvijā, bet arī Baltijas valstīs. Kļavas 6,15 metrus resnais stumbrs ir ieplīsis vietā, kur tas sadalās divās galotnēs. Viena no galotnēm ir bīstami sasvērusies, radot draudus, ka 150 gadus vecais unikālais koks, pūšot stiprākam vējam, jebkurā brīdī var nolūzt.


DnB NORD Vides glābšanas komanda

Šī gada rudenī savu darbību uzsāka DnB NORD Vides glābšanas komanda, kas aktīvi apkopo informāciju par kritiskā stāvoklī esošiem vides objektiem visā Latvijā, lai veiktu to sakopšanu, saglabājot šos dabas brīnumus arī nākamajām paaudzēm.

DnB NORD Vides glābšanas komandas kodolu veido Latvijā labi pazīstami vides jautājumu eksperti – dabas pētnieks Māris Olte un atklātā sabiedriskā fonda „Dabas retumu krātuve” vadītājs un dabas pētnieks Guntis Eniņš. Šie speciālisti kopā ar videi draudzīga dzīvesveida aizstāvi Nordiņu un viņa draugiem apmeklē kritiskā stāvoklī esošos dabas objektus un veic to aprūpi.

Plašāk par DnB NORD Bankas vides glābšanas projektu, kā arī turpmākajiem plāniem dabas sakopšanā, var uzzināt projekta mājas lapā www.izglabsim.lv .

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV