Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Vienas nakts piedzīvojumu sacensībās vides izglītībā noskaidros zaļākos studentus

Marta Romanova, 11.11.2009. 15:08 | komentāri (2)

Šodien, 11.novembrī, plkst.19 Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un Latvijas Valsts mežiem uz pirmo izglītojošo vienas nakts piedzīvojumu nometni „Studentu Zaļā nakts” cīņai par erudītākās, zinošākās, zaļāk domājošās un saliedētākās komandas titulu pulcinās 20 komandas jeb 120 studentus no Latvijas aktīvākajām augstskolām.
Vienas nakts piedzīvojumu sacensībās vides izglītībā noskaidros zaļākos studentus

Izglītojošā un interaktīvā izglītības programma un sacensības studentiem par vides jautājumiem notiks gadskārtējo Studentu dienu ietvaros Jelgavā, LLU Ekonomikas fakultātē, Svētes ielā 18. Sacensībās piedalīsies studentu komandas no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Universitātes, Vidzemes Augstskolas, Rīgas Tehniskās universitātes un biznesa augstskolas „Turība”,  kas lielā konkurencē priekšatlases kārtā ieguva vislielāko punktu skaitu.

Izvilkumi no priekšatlases kārtā studentu iesniegtajiem ieteikumiem, kā zaļu dzīvošanu pārvērst jautrībā un saudzēt vidi:

Tā kā visi brīvie līdzekļi tiek veltīti tam, lai brīvdienas tik ātri nebeigtos, bet sevi ir jāuztur formā, tad risinājums ir elementārs-riteņbraukšana. Pateicoties velo, mēs nošaujam vairākus zaķus uzreiz - iegūstam tīrāku vidi, ietaupām naudu, nesēžam sastrēgumos un arī veselība ir labāka un paši foršāki.    

Esam uzsākuši pašu ierosinātā projekta "Atkritumu šķirošanas sistēmas izveide RTU EE Fakultātē" realizāciju. Atkritumu šķirošana un pārstrāde ļauj taupīt dabas resursus, kurus varētu izmantot nākamās paaudzes.

Izmantojam auduma iepirkumu somas, kas dod iespēju stilīgi iepirkties un izmantot somu vairakkārt, nevis nopirkt salātiņu, ielikt tos maisiņā un tad vēl vienā maisiņā un tā - katru dienu, līdz mājās slīksti polietilēna izstrādājumos vai vēl sliktāk - katru dienu tos izmest.

Komandas dalībniece šķiro atkritumus un aicina to darīt arī savus kursa biedrus, jo pie kopmītnēm Jelgavā taču ir novietoti dalītās atkritumu šķirošanas konteineri, kuri ir jāizmanto!

Daļa no mums ik gadu stāda eglītes ar Latvijas valsts mežu palīdzību. Tas kuplina Latvijas lielākos dabas resursus, un šis darbs veido zaļāku Latviju.

Radoši otrreiz izmantojam  dažādus materiālus - piemēram - no PET pudeļu apakšiņām, tās izgriežot, veidojas dekori zieda formā, kurus var izmantot telpu dekorēšanai, ka arī  no jakas, kam izplīsis caurums, to izārdot, var uzadīt zeķes.

Nometnē „Zaļā nakts” zinošu un populāru vides speciālistu virsvadībā, darbojoties sešās darbnīcās, studenti iegūs daudzpusīgas zināšanas par vides jautājumiem: „Pētnieciskā vides žurnālistika Latvijā” (vadītājs vides žurnālists Māris Olte), „Atkritumi: reduce, reuse, recycle jeb samazini, izmanto atkārtoti un nodrošini pārstrādi” (vadītāja Latvijas Zaļā punkta padomes priekšsēdētāja Undīne Būde), „Globālie vides procesi” (vadītājs žurnāla „Ilustrētā Zinātne” redaktors Vents Zvaigzne), „Eko dzīve” (vadītāja žurnāla „Vides Vēstis” galvenā redaktore Anitra Tooma), „Āra dzīve” (vadītājs āra dzīves apmācību centra „Pelēkais vilks” instruktors Nils Klints), „Mežs – dabas plaušas – vides situācijas spogulis” (vadītājs „Latvijas Valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs). Pēc tam komanda iegūtās zināšanas un prasmes pielietos intelektuālā komandas spēlē - sacensībā. Nometnes „Studentu Zaļā nakts” vadītājs būs mūziķis, televīzijas un radio raidījumu vadītājs Kaspars Zlidnis.

„Zaļās nakts” uzvarētājkomanda  balvā saņems  dāvanu karti atpūtai viesu namā „Saulgoži” 250 latu vērtībā, ko varēs izmantot, piedzīvojot senās latviešu pirts rituālu un relaksāciju koka kublā, peldi dīķī un nakšņošanu pirts mājā. „Zaļo nakti” atbalsta Jelgavas „Post Club”, nodrošinot visiem nometnes dalībniekiem afterparty - Jelgavā, Raiņa ielā 14. Nometnes informatīvais atbalsts – e-dienests INBOX.LV.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV