Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Studenti kopā ar izglītības un zinātnes darbiniekiem plāno rīkot vērienīgus protestus

Ilze Bertāne, 11.11.2009. 19:32

Trešdien, 11. novembrī pēc Latvijas Studentu apvienības (LSA) ierosinājuma notika LSA un  Latvijas Izglītības un Zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) tikšanās, lai lemtu par sadarbību 2010. izglītības un zinātnes budžeta jautājumos.  Tikšanās rezultātā tika izveidota darba grupa, kas apkopos abu organizāciju prasības, kuras 16. novembrī tiks iesniegtas Saeimā un Ministru kabinetā. Ja prasības netiks izpildītas, abas organizācijas ir vienojušās par protesta akcijas organizēšanu 24. novembrī.

2009. gadā aprēķinātā dotācija augstākajai izglītībai bija 69 miljoni latu, pēc budžeta grozījumiem 2009. gadā dotācija IZM pakļautības augstskolām sastādīja 36 miljonus latu. Šobrīd plānotā dotācija augstskolām 2010. gadā ir 25 miljoni, kas ir par 31% mazāka, nekā 2009. gada finansējuma apjoms. Dramatiski samazinājumi skar arī citu ministriju pakļautības augstskolas kā RSU, LLU, JVLMA, LMA, LKA.

LSA prezidente Anna Cīrule pauda viedokli, ka “līdz šim kaut ko panākušas ir tieši tās sabiedrības grupas, kuras ir visskaļāk paudušas savu nostāju. Beidzot ir laiks savas prasības skaļi paust arī studentiem un akadēmiskajam personālam. Šobrīd visas nozares pārstāvjiem jābūt vienotiem, sakot, ka turpmāku finansējuma samazinājumu mēs vairs nepieļausim.”

Latvijas Universitātes Studentu padomes (LUSP) priekšsēdētājs Krists Avots izteica savu redzējumu, proti, “vēl lielāks samazinājums augstākajai izglītībai nozīmē nākamgad samazināt budžeta vietu skaitu pirmkursniekiem, kas nozīmē arī labāko studentu skaita samazināšanos.”

Visi tikšanās dalībnieki pauda atbalstu LIZDA un LSA iniciatīvai aktīvi rīkoties cīņā pret izglītības un zinātnes finansējuma samazinājumu. Par dalību protesta akcijā jau paziņojuši ne vien studenti un izglītības darbinieki, bet arī Latvijas Zinātnieku savienība, Latvijas Jaunatnes padome, kuriem arī rūp izglītības finansējuma samazinājums.

LSA ir organizācija, kas pārstāv visus Latvijas studentus un cīnās par viņu kā nozīmīgas sabiedrības sociālās grupas tiesību un interešu ievērošanu nacionālā un starptautiskā mērogā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV