Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pedagogu streika, visticamāk, nebūs

LETA, 12.11.2009. 12:24

Lai arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nav panākusi kompromisu ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) savās prasībās attiecībā uz augstākās izglītības un zinātnes finansējumu, Vislatvijas pedagogu streiks, visticamāk, tomēr rīkots netiks, aģentūrai LETA norādīja LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš.

Plānots, ka šodien arodbiedrības priekšsēdētāja parakstīs LIZDA un IZM domstarpību protokolu, kurā fiksēts abu pušu sarunās panāktais: līdz 650 latiem palielinātais finansējums, kas pēc jaunā izglītības finansēšanas modeļa "nauda seko skolēnam" nākamgad "sekos" katram skolas audzēknim, vienošanās par skolēnu un skolotāju proporcijas nepalielināšanu nākamā gada rudenī.

Tāpat vienošanās protokolā ietverta būs vienošanās par finansējuma pārdali profesionālajai izglītībai no mērķdotācijām pašvaldībām speciālās izglītības iestāžu uzturēšanai uz pozīciju profesionālās izglītības iestāžu uzturēšanai, kā arī IZM apņemšanās turpināt darbu pie koeficientu sistēmas pilnveides jaunajā izglītības finansēšanas modelī.

Tomēr, kā ziņots, kompromisu nav izdevies panākt attiecībā augstākās izglītības un zinātnes finansējumu 2010.gadā, jo, lai arī ministrija solījusi naudas pārdali starp budžeta pozīcijām, kas ļautu nedaudz palielināt šīm jomām atvēlēto finansējumu, tas vienalga būs mazāks nekā arodbiedrības prasītais.

Taču, ņemot vērā to, ka skolotājiem nākamajā gadā darba samaksai vajadzētu pieaugt, Krastiņš paredz, ka, visticamāk, LIZDA biedri nebūs gatavi rīkot streiku un arī LIZDA padomes 25.novembra sēdē pagaidām šādu jautājumu nav plānots skatīt. Visām arodbiedrības dalīborganizācijām gan tiks nosūtīti domstarpību protokola teksti.

Turklāt, kā uzsver LIZDA pārstāvis, arodbiedrības reakcija uz finansējuma nepalielināšanu augstākajai izglītībai un zinātnei tiks pausta kopīgās protesta akcijās ar studentiem, kas, kā ziņots, varētu notikt novembra beigās.

LETA jau ziņoja, ka vakar LIZDA Augstskolu un zinātnes sekcijas paplašinātajā sēdē, kur piedalījās LSA pārstāvji, tika nolemts pirmdien, 16.novembrī, valdībā iesniegt petīciju ar prasību par finansējuma palielināšanu abām jomām, bet, ja tā paliks bez valdības pārstāvju reakcijas, 24.novembrī varētu notikt plaša protesta akcija.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV