Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Medvedevs aicina veikt ekonomikas reformu

Egija Petrova, 13.11.2009. 14:39

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs savā ikgadējā valsts uzrunā izteicās, ka ir nepieciešama pamatīga ekonomikas reforma.
Medvedevs aicina veikt ekonomikas reformu

Dmitrijs Medvedevs stāstīja, ka Padomju laiku modelis vairs nedarbojas, un Krievijas izdzīvošana ir atkarīga no straujas modernizācijas, kura balstīta uz demokrātiskām iestādēm. Ekonomika, kas balstīta uz naftu un gāzi, ir jāatjaunina ar ieguldījumiem progresīvajās tehnoloģijās.

Krievijas prezidents teica, ka milzīgajiem, neienesīgiem valsts uzņēmumiem ir nepieciešama pamatīgas pārbaudes un jāpievēršas uzņēmumu pakļautības un caurskatāmības problēmām. „Uz izejvielām balstītu, primitīvu ekonomiku mēs pārvērstu par “gudru” ekonomiku, kas ražotu unikālas zināšanas, jaunas preces un tehnoloģijas un cilvēkiem noderīgas preces un tehnoloģijas,” sacīja Medvedeva kungs. „No arhaiskas sabiedrības, kuras līderi domā un izlemj par visiem, mums jākļūst par sabiedrību, ko veido inteliģenti, brīvi un atbildīgi cilvēki,” izteicās prezidents.

Atklātāka

Pirms gada savā pirmajā šāda veida uzrunā Medvedeva kungs veica negaidītu paziņojumu par raķešu izvietošanu Polijas tuvumā. Šoreiz viņš koncentrējās uz Krievijas pārvēršanu par modernāku un atvērtāku valsti, ieviešot plašas reformas. Viņš teica, ka vairāk nekā viens miljons Krievijas iedzīvotāju atrodas darba zaudēšanas riska grupā un ir neatliekami sociālie jautājumi, par kuriem vajadzētu runāt. „Mēs vairs nevaram gaidīt. Mums ir jāuzsāk pilnīga rūpniecības modernizācija. No tā ir atkarīga mūsu valsts izdzīvošana mūsdienu modernajā pasaulē,” sacīja Medvedeva kungs.

Viņš izteicās, ka valdībai jākļūst atklātākai, un korupcija ir jāsoda. Milzīgajiem valsts uzņēmumiem, kurus radīja viņa priekšgājējs Vladimirs Putins, "nav nākotnes". „Neienesīgiem uzņēmumiem ir jāveic ar bankrotēšanu saistītie darbi vai ir jāpamet tirgus,” skaidroja Krievijas prezidents. „Mēs viņus mūžīgi neuzturēsim.”

Medvedeva kungs apsolīja, ka stiprinās demokrātiskās iestādes, bet brīdināja, ka jebkuri mēģinājumi sagraut valsts stabilitāti ar "demokrātiskiem saukļiem" tiks aizturēti. Viņš sacīja: „Brīvība nozīmē atbildību, un es ceru, ka visi to saprot.”

Valsts prezidents solīja praktisku ārpolitiku, kas koncentrētos uz dzīves līmeņa uzlabošanu Krievijā.

Putina ēnā

Ziņu aģentūras "BBC" korespondents Maskavā Ričards Gelpins (Richard Galpin) vēsta, ka Krievijas prezidents sniedza nelielu ieskatu šā brīža situācijā valstī un izteica aicinājumu pēc izmaiņām. Runā ļoti daudz kritika tika vērsta pret tagadējo ministru prezidentu Vladimiru Putinu. Dmitrijs Medvedevs ļoti cenšas pierādīt, ka pats ir noteicējs un pats veido savu politiķa tēlu, nekā paliek aiz Putina kunga ēnas. Bet korespondents piebilst, ka rodas jautājums, vai prezidents patstāvīgi spēj izpildīt savus solījumus un izveidot reālu, nozīmīgu politisku un ekonomisku reformu.

Avots: news.bbc.co.uk

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV