Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Apsver iespēju vēl vairāk palielināt nodokļu slogu

LETA, 17.11.2009. 16:36

Papildus nākamā gada valsts budžeta samazināšanai valdībā tiek apsvērta iespēja vēl vairāk palielināt nodokļu slogu, piemēram, līdz 15% palielināt nodokļa likmi ienākumiem no kapitāla, kā arī atteikties no attaisnojamiem izdevumiem par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti.
Apsver iespēju vēl vairāk palielināt nodokļu slogu

Dokumenti liecina, ka tiek vērtēta iespēja palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) kapitālam no plānotajiem 10% līdz 15%.

Tāpat tiek piedāvāts IIN likmi palielināt līdz 26%, par vienu procentpunktu vairāk, nekā plānots iepriekš. Patlaban IIN likme ir 23%.

Tāpat tiek rosināts pazemināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 63 līdz 50 latiem mēnesī.

Tāpat piedāvāts samazināt nodokļa atlaidi par ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām no 85% līdz 25% no ziedotās summas.

Piedāvāts progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, īpašumiem ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu piemērojot 0,1% likmi, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu - 0,2%, bet ar vērtību virs 75 000 latu - likmi 0,3% no kadastra vērtības.

Piedāvāts arī piemērot nodokli dabasgāzei. Pēc dokumentā pieejamiem aprēķiniem ar šīm papildu nodokļa izmaiņām ieņēmumi nākamā gada budžetā varētu sasniegt 59,57 miljonus latu.

Kā aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace, Finanšu ministrija, ņemot vērā iespējamo nepieciešamību veikt papildu 2010.gada budžeta projekta konsolidāciju, gatavo iespējamos priekšlikumus gan izdevumu samazināšanai, gan arī ieņēmumu palielināšanai.

Šie priekšlikumi tikšot iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā piektdien, 20.novembrī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV