Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Militāro parādi krastmalā vēro vairāki tūkstoši cilvēku

LETA, 18.11.2009. 23:07

Šodien 11.novembra krastmalā vērot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību militāro parādi bija ieradušies vairāki tūkstoši cilvēku.
Militāro parādi krastmalā vēro vairāki tūkstoši cilvēku

Galerijas:

Cilvēki sapulcējušies 11.novembra krastmalas abās pusēs, kā arī parādi vēroja no Vanšu un Akmens tiltiem. Daudziem no viņiem rokās bija Latvijas karodziņi. Skatītāju vidū bija arī daudz bērnu un jauniešu.

Parādē piedalījās vairāk nekā 430 karavīri un zemessargi, kā arī robežsargi.

Klātesošos valsts svētkos sveica Valsts bruņoto spēku augstākais vadonis Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš savā uzrunā visus karavīrus sveica Latvijas 91 gada jubilejā un aicināja šodien pieminēt visus tos karavīrus, kuri piedalījušies Latvijas brīvības cīņās, kā arī izteica lielu pateicību tiem, kas 90.gadu sākumā atjaunoja Latvijas armiju.

Pēc prezidenta uzrunas tika atskaņota valsts himna. Par godu Latvijas proklamēšanas 91.gadadienai un Latvijas armijas dibināšanas 90.gadadienai Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljons veica 21 salūta jeb Nāciju zalvi.

Parādi komandēja NBS Rīgas garnizona priekšnieks pulkvedis Juris Zeibārts.

Militārajā parādē bruņotos spēkus pārstāvēja Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības diviziona vienība, kuras karavīri ierindas priekšgalā nesa Latvijas Armijas karogu, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Mācību vadības pavēlniecības Instruktoru un Kājnieku skola, NBS Štāba bataljons, Sauszemes spēku 2.kājnieku bataljons, kā arī Jūras spēku Flotiles Mīnu kuģu un Patruļķugu eskadras un Jūras novērošanas un sakaru dienesta un triju Zemessardzes novadu vienības.

Savukārt Valsts robežsardzi pārstāvēja Valsts robežsardzes koledžas un sieviešu vienība.

Parādi noslēdza NBS un Valsts robežsardzes tehnikas un transporta demonstrējums, kurā bija redzami arī trīs Gaisa spēku helikopteri "Mi-17" un viens "Mi-2", kā arī divi Valsts robežsardzes helikopteri "Agusta 109 Power".

Savukārt Daugavā varēja vērot Jūras spēku kuģus - "Tālivaldi", "Varoni", "Lodi”, "Lingu", kā arī iepretim Rīgas pasažieru ostai atradās Valsts robežsardzes patruļkuģis "Valpas", bet starp Vanšu un Akmens tiltu atradās robežsargu patruļkuģis "Rānda".

Pēc parādes beigām Valsts prezidents gāja sasveicināties ar sanākušajiem cilvēkiem, sveicot viņus valsts svētkos un vaicājot, kā viņiem klājas. Cilvēki priecājās par šādu Zatlera soli, novēroja LETA.

Amatpersonas parādē nolūkojās no īpaši izveidota podesta, dažas no amatpersonām parādi skatīties bija ieradušās kopā ar bērniem.

Kā ziņots, šodien visu dienu Rīgā turpināsies svinīgi pasākumi par godu Latvijas Republikas 91 gada jubilejai.

Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī plkst.16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Latvijas armija izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi un par tās komandieri ieceļot ģenerāli Dāvi Sīmansonu.

Svinot Latvijas armijas izveidošanas 90.gadadienu, visos Latvijas novados notiek dažādi pasākumi - militārās parādes, NBS orķestru koncerti, piemiņas ceremonijas, karavīru, zemessargu un jaunsargu sporta sacensības, pārgājieni un talkas, kā arī politikas un vēstures ekspertu diskusijas un konferences.

Foto: Anrijs Požarskis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV