Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Valdība uz Saeimu virzīs priekšlikumu palielināt IIN līdz 26%

LETA, 23.11.2009. 17:38

Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē vienojās no 23% līdz 26% palielināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmi un virzīt šo priekšlikumu izskatīšanai Saeimā 2.lasījumā, žurnālistus informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Iepriekš valdība plānoja šī nodokļa likmi celt līdz 25%, tomēr piektdien tika panākta vienošanās paaugstināt likmi vēl par procentpunktu, kas papildus nodrošinās 31,8 miljonus latu.

Līdz ar to kopumā iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes pieaugums ļaus papildināt budžetu par vairāk nekā 95 miljoniem latu, liecina aģentūras LETA aprēķini.

LETA jau ziņoja, ka 20.novembra ārkārtas sēdē valdība panāca konceptuālu vienošanos par papildu nodokļu palielinājumiem, lai nākamā gada budžetā nodrošinātu trūkstošos 57,4 miljonus latu.

Šodien Ministru kabinets lēma par precīziem grozījumiem normatīvajos aktos.

Papildus IIN likmes celšanai iecerēts ieviest progresīvo nekustamā īpašuma nodokli. Tiek piedāvāts progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu piemērojot 0,1% likmi, vērtību 40 001-75 000 latu - 0,2%, bet vērtību virs 75 000 latu - likmi 0,3% no kadastra vērtības. Ar šīm nodokļa izmaiņām ieņēmumi plānoti 500 000 latu.

Tāpat plānots palielināt ikgadējā transportlīdzekļu nodevu. Šī pasākuma rezultātā valsts budžeta ieņēmumi pieaugs par 15 miljoniem latu. Nodevu paredzēts diferencēt pēc dažādiem parametriem. Piemēram, automašīnām ar lielāku dzinēja tilpumu veicamie maksājumi varētu pat dubultoties.

Uzņēmumu peļņai, kura pārsniedz piecus miljonus latu, iepriekš bija paredzēts piemērot uzņēmumu ienākuma nodokli 25% apmērā. Patlaban šī likme ir 15%. Tādējādi valsts cerēja iegūt papildu trīs miljonus latu.

Kapitāla pieaugumam plānots piemērot 15% nodokļa likmi, bet dividendēm un procentu maksājumiem - saglabāt 10% likmi. Lielākā likme pārsvarā tiks attiecināta uz spekulatīviem nekustamā īpašuma tirgus darījumiem. Ar minētajām likmēm iecerēts papildināt valsts ieņēmumus 2,6 miljonu latu apmērā.

No nākamā gada vidus tiks ieviests nodoklis dabasgāzei, kura tiek izmantota kā kurināmais. Šādi valsts budžets tiks papildināts ar pieciem miljoniem latu.

Par šīm nodokļu izmaiņām valdība tehniski turpinās lemt rīt, 24.novembrī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV