Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Politiskās partijas no valsts budžeta varētu finansēt 2011.gadā

LETA, 23.11.2009. 17:39

Politiskās partijas, par kurām iepriekšējās Saeimas vēlēšanās būs nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, varēs saņemt finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem, paredz šodien Ministru kabineta komitejā akceptētais grozījumu projekts Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā.

Grozījumu projekta autori uzskata, ka tādējādi tiks samazināta partiju atkarība no ziedotājiem, kuru intereses politiskās organizācijas vēlāk varētu censties īstenot. Tādējādi mazināsies partiju nelikumīga finansēšana un paaugstināties partiju administratīvā kapacitāte, teikts grozījumu projekta anotācijā.

Paredzēts, ka likumprojekts stāsies spēkā jau 2011.gadā ar 10.Saeimas sanākšanu.

Likumā būs paredzēta valsts budžeta finansējuma pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība, kā arī gadījumi, kad valsts budžeta finansējumu partijai nepiešķir vai pārtrauc, vai aptur tā izmaksu. Tāpat noteikta valsts budžeta finansējuma izlietošanas kārtība un paredzēta atbildība par šo noteikumu neievērošanu. Ar minēto regulējumu partijām tiek nodrošināta iespēja segt savas administratīvās izmaksas un kļūt profesionālākām, skaidro grozījumu autori.

Paredzētais valsts finansējums varētu dot iespēju partijām segt pašus nepieciešamākos partiju ikdienas izdevumus - atalgojumu darbiniekiem, partijas biroja uzturēšanas izmaksas un izdevumus par valsts uzlikto pienākumu pildīšanu, piemēram, attiecībā uz grāmatvedības prasībām. Ikgadēja valsts finansējuma ieviešana arī veicinātu partiju konkurenci, dodot iespēju arī tām partijām, kuras nav iekļuvušas Saeimā vai nav pārstāvētas Ministru kabinetā, sekmīgi funkcionēt apstākļos, kad tām strauji samazinās ienākumu apjoms.

Paredzētais regulējums arī mazinātu partiju motivāciju slepeni vienoties ar privātiem ziedotājiem par valsts resursu izmantošanu ziedotāju biznesa atbalstīšanā kā priekšnoteikumu vai "pateicību" par partijas finansēšanu, tādējādi samazinot arī augstākā līmeņa korupcijas riskus. Vienlaikus plānots noteikt, ka partija valsts budžeta finansējumu nesaņems, ja tā noteiktā laika periodā būs būtiski pārkāpusi normatīvos aktus.

Ar grozījumu projektu likumā paredzēts iekļaut pantu, kas paredz, ka politiskai partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, no valsts budžeta piešķirtais finansējums būtu 50 santīmi gadā par katru iegūto balsi. Valsts budžeta finansējums tiktu piešķirts uz četriem gadiem un izmaksāts, sākot ar nākamo kalendāro gadu pēc Saeimas vēlēšanām, veicot maksājumus četras reizes gadā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV