Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Ar Satezeles pilskalna sakopšanu šogad noslēdzas dabas dārgumu glābšanas akcija

Inga Grabinska, 24.11.2009. 11:01

27. novembrī DnB NORD Vides glābšanas komanda kopā ar vides ministru Raimondu Vējoni noslēgs šī gada Latvijas dabas dārgumu glābšanas aktivitātes, sakopjot Gaujas Nacionālā parka dabas takas pie Satezeles pilskalna.

Satezeles pilskalna apkārtne un tā teritorijā esošās dabas takas pašlaik nav pieejamas interesentiem, jo tās ir nosprostotas ar sakritušajiem kokiem, kā arī vietām ir izveidojušies bīstami zemes nogruvumi, kas jāattīra. Tāpat ir jānomaina segums uz takas esošajam tiltiņam.

Šoreiz DnB NORD Vides glābšanas komandai palīgā dosies arī vides ministrs, kurš pagājušajā nedēļā tika uzņemts par komandas goda biedru. R. Vējonis pievienosies arī Siguldas 3. pamatskolas apmeklējumam, lai kopā ar DnB NORD Vides glābšanas komandu stāstītu skolēniem par vides aizsardzības nozīmi un iespējām, kā katrs var sniegt savu ieguldījumu apkārtējās vides sakopšanā.

Skolu apmeklēs arī komandas talismans Nordiņš, aicinot bērnus iesaistīties akcijā „Vide mūsu rokās!” un atstāt savu plaukstas nospiedumu kopā ar novēlējumu nākamajām paaudzēm kā apliecinājumu savam atbalstam rūpēm par vides saglabāšanu un gatavībai par vidi parūpēties arī paša spēkiem. Visi plaukstu nospiedumi un novēlējumi tiks apkopoti projekta mājas lapā www.izglabsim.lv. Savukārt novembra beigās tie īpaša albuma formā tiks pasniegti vides ministram, lai kalpotu par iedvesmas avotu nākotnes darbiem.

Satezeles pilskalns būs pēdējais DnB NORD Vides glābšanas komandas sakopjamais objekts šajā gadā, jo līdz ar aukstāka laika iestāšanos komandai ir jāatliek dabas objektu sakopšana līdz nākamajai sezonai.

Satezeles pilskalns

Satezeles pilskalns, saukts arī par Līvu kalnu, ir pazīstams jau kopš pagājušā gadsimta vidus. Pilskalns atrodas 30 m augstā kraujā Gaujas kreisajā krastā, 1,5 km attālumā no Siguldas pilsdrupām. Pilskalns ierīkots divu dziļu un stāvu gravu, Vējupītes un Kraukļupītes norobežotā augstienē. Ap pilskalnu izveidots 8 metrus augsts un 75 metrus garš valnis. Satezeles pilskalnā atradusies Gaujas lībiešu Satezeles novada vecākā – Dabreļa pils. Satezelē, nodevīgi raidītas bultas ķerts, krita arī Sateklas novada valdnieks Rūsiņš, kuru hronikās dēvē par visvaronīgāko starp latgaļiem.


DnB NORD Vides glābšanas komanda

Šī gada rudenī savu darbību uzsāka DnB NORD Vides glābšanas komanda, kas aktīvi apkopo informāciju par kritiskā stāvoklī esošiem vides objektiem visā Latvijā, lai veiktu to sakopšanu, saglabājot šos dabas brīnumus arī nākamajām paaudzēm.

DnB NORD Vides glābšanas komandas kodolu veido Latvijā labi pazīstami vides jautājumu eksperti – dabas pētnieks Māris Olte un atklātā sabiedriskā fonda „Dabas retumu krātuve” vadītājs un dabas pētnieks Guntis Eniņš. Šie speciālisti kopā ar videi draudzīga dzīvesveida aizstāvi Nordiņu un viņa draugiem apmeklē kritiskā stāvoklī esošos dabas objektus un veic to aprūpi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV