Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

DnB NORD Vides glābšanas komanda noslēdz dabas dārgumu glābšanas sezonu

Inga Grabinska, 30.11.2009. 14:03

27. novembrī DnB NORD Vides glābšanas komanda kopā ar vides ministru Raimondu Vējoni noslēdza šī gada Latvijas dabas dārgumu glābšanas aktivitātes, sakopjot Gaujas Nacionālā parka dabas takas pie Satezeles pilskalna.
DnB NORD Vides glābšanas komanda noslēdz dabas dārgumu glābšanas sezonu

Dabas objektu sakopšanas sezona tika godam noslēgta, kopīgā talkā vienojot DnB NORD Vides glābšanas komandu, Vides ministrijas un Gaujas Nacionālā parka pārstāvjus, kā arī Siguldas 3. pamatskolas skolēnus. Pateicoties lielajam atbalstītāju pulkam, tika ne vien atraktas un attīrītas uz Satezeles pilskalnu vedošās takas, bet arī atjaunots pār gravu izveidotais tiltiņš un pati grava attīrīta no iespaidīga atkritumu krājuma. Talkas noslēgumā uzstādītās norādes zīmes pēc vairāku gadu pārtraukuma aicina ikvienu dabas draugu apmeklēt Satezeles pilskalnu un izbaudīt šīs vietas ainavisko burvību.

DnB NORD Vides glābšanas komanda un Raimonds Vējonis tikās arī ar Valkas ģimnāzijas skolēniem, lai pastāstītu jauniešiem par vides aizsardzības nozīmi un iespējām, kā katrs var sniegt savu ieguldījumu apkārtējās vides sakopšanā.

„Esmu gandarīts par DnB NORD Vides glābšanas komandas paveikto darbu vides vērtību glābšanā,” saka vides ministrs Raimonds Vējonis. „Vides aizsardzība ir pastāvīgs, grūts un skaists darbs, un pirmais solis uz to ir pamanīt draudus apkārtējai videi. Es priecājos, ka Latvijas iedzīvotāji savā apkārtnē ir novērtējuši dabas dārgumus un ierosinājuši to glābšanu. Tas nozīmē, ka mēs mācāmies saskatīt skaisto un vērtīgo sev apkārt – savā vidē. Tas nozīmē, ka mēs esam gatavi šīs vērtības aizsargāt. Tāpēc es ļoti novērtēju Siguldas 3. pamatskolas skolēnu atsaucību, palīdzot savest kārtībā Satezeles pilskalna dabas taku.”

Kopš Latvijas dabas dārgumu glābšanas akcijas uzsākšanas DnB NORD Vides glābšanas komandas pārstāvji ir paspējuši apmeklēt un sakopt desmit dabas objektus un tikties ar vairāk nekā 1000 skolēniem. Savukārt akcijas „Vide mūsu rokās!” ietvaros, atstājot plaukstas nospiedumu kopā ar novēlējumu nākamajām paaudzēm, vairāk kā 400 cilvēki ir apliecinājuši savu atbalstu rūpēm par vides saglabāšanu un gatavībai par vidi parūpēties arī paša spēkiem. Pašlaik visi nospiedumi kopā ar novēlējumiem tiek apkopoti īpašā albumā, kurš tiks pasniegts Vides ministram, lai kalpotu par iedvesmas avotu nākotnes darbiem.


Satezeles pilskalns

Satezeles pilskalns, saukts arī par Līvu kalnu, ir pazīstams jau kopš pagājušā gadsimta vidus. Pilskalns atrodas 30 m augstā kraujā Gaujas kreisajā krastā, 1,5 km attālumā no Siguldas pilsdrupām. Pilskalns ierīkots divu dziļu un stāvu gravu - Vējupītes un Kraukļupītes - norobežotā augstienē. Ap pilskalnu izveidots 8 metrus augsts un 75 metrus garš valnis. Satezeles pilskalnā atradusies Gaujas lībiešu Satezeles novada vecākā Dabreļa pils. Satezelē, nodevīgi raidītas bultas ķerts, krita arī Sateklas novada valdnieks Rūsiņš, kuru hronikās dēvē par visvaronīgāko starp latgaļiem.

DnB NORD Vides glābšanas komanda

Šī gada rudenī savu darbību uzsāka DnB NORD Vides glābšanas komanda, kas aktīvi apkopo informāciju par kritiskā stāvoklī esošiem vides objektiem visā Latvijā, lai veiktu to sakopšanu, saglabājot šos dabas brīnumus arī nākamajām paaudzēm.

DnB NORD Vides glābšanas komandas kodolu veido Latvijā labi pazīstami vides jautājumu eksperti – dabas pētnieks Māris Olte un atklātā sabiedriskā fonda „Dabas retumu krātuve” vadītājs un dabas pētnieks Guntis Eniņš. Šie speciālisti kopā ar videi draudzīga dzīvesveida aizstāvi Nordiņu un viņa draugiem apmeklē kritiskā stāvoklī esošos dabas objektus un veic to aprūpi.

Plašāk par DnB NORD Bankas vides glābšanas projektu, kā arī tā ietvaros notiekošajām aktivitātēm var uzzināt projekta mājas lapā www.izglabsim.lv .

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV