Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Pie Saeimas protestē pret budžeta pieņemšanu

LETA, 01.12.2009. 12:13

Šodien vairāki simti arodbiedrību pārstāvju un viņu atbalstītāju pulcējās pie Saeimas nama, lai protestētu pret budžeta pieņemšanu, novēroja aģentūra LETA.

Uz plakātiem rakstīts: "Vai ļausiet aizbraukt nākotnei tāpat kā savam jumtam?", "Ja vista nes zelta olas, viņa jābaro, nevis jāsit", "Godmani tiesāt!", "Latvija - bezdarbnieku lielvalsts?" u.c. Cilvēki ieradušies arī ar karogiem.

Pie Saeimas sapulcējušies protestētāji ar svilpieniem un skaļiem saucieniem sagaidīja uz darbu ejošos Saeimas deputātus, veltot tiem asu kritiku.

Piketētāji aicināja deputātus parādīt, ka viņiem ir sirdsapziņa, cīnīties par savu tautu, nepieņemt budžetu un pārtraukt zagt.

Ap Saeimas ēku pulcējušies vairāki desmiti Valsts policijas, Pašvaldības policijas un militārās policijas darbinieku, dežurē neatliekamās medicīniskās palīdzības un ugunsdzēsēju brigādes.

Kā ziņots, Saeima šodien ārkārtas sēdē lems par nākamā gada valsts budžeta un to pavadošo likumu pieņemšanu galīgajā lasījumā.

Visas valdību veidojošās partijas solījušas atbalstīt nākamā gada valsts budžetu un to pavadošos likumus.

Nākamā gada budžets plānots ar deficītu 7,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Kopā ar nākamā gada budžetu šodien Saeimai vajadzēs lemt par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu visām dzīvojamām platībām, par iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielināšanu no pašreizējiem 23% uz 26%, par dividenžu aplikšanu ar jaunu nodokli - kapitāla pieauguma nodokli, nodokļa par darba devējam piederošas automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām ieviešanu, kā arī par akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei.

Saeimai arī vajadzēs lemt par vienotas atalgojuma sistēmas ieviešanu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un dažādu nodevu palielināšanu. Plānots, ka motociklistiem nodeva tiks astoņkāršota un līdzšinējo trīs latu vietā būs jāmaksā 24 lati. Tāpat budžeta projektu pavadošajos likumprojektos paredzēti dažādi ierobežojumi pensiju un pabalstu saņēmējiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV