Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Bluķa vakars Rīgā un visā Latvijā

Latvijas Folkloras biedrība, 17.12.2009. 14:39

Ziemas Saulgrieži ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma - Saule, lai kliedētu tumsu un ar katru nākamo dienu atgūtu savu spēku. Ir nostiprinājusies tradīcija tieši saulgriežos svinēt Bluķa vakaru Rīgas centrā, Vecrīgā ar folkloras kopu līdzdalību. Tā tas notiks arī šogad.

Bluķa vilkšana pašā Rīgas, līdz ar to arī Latvijas viducī, sāksies 21. decembrī plkst. 18.00 no Rātslaukuma, turpināsies pa Vecrīgas ielām, apkārt Rīgas domei, un noslēgsies ar bluķu sadedzināšanu un Ziemassvētku svinēšanu Rātslaukumā. No plkst. 20.00 Bluķa vakars turpināsies jaunatvērtajā folkklubā „Ala” (Audēju ielā11, Rīga).

Svētkus vadīs un kuplinās folkloras kopas no Rīgas, Salacgrīvas, Svitenes, Līvāniem un citām Latvijas vietām. Pie mums ciemosies folkloras kopa no Lietuvas. Indiāņu virsaišu svētku uzrunu „Par dabu, kosmosu, vienotību un neatkarību” vēstīs Juris Strenga. Gājienā apkārt Vecrīgai tiks vilkti četri bluķi, kas simbolizē četrus novadus, četras debess puses un četrus gadalaikus. Svētku ietvaros Rātslaukumā notiks Bluķu sadedzināšanas rituāls, Ziemassvētku dziesmu dziedāšana, sadancošana un Ziemassvētku rotaļas, kā arī netrūks silta tēja un pīrāgi.

Šogad Bluķa vakara svinēšana izvērtusies īpaši plaši! Kā savdabīga akcija ar devīzi „Ar gaismu pret tumsu un tumsonību!” tā vienlaicīgi notiks arī - Talsos, Krāslavā, Ventspilī, Kaunatā, Cesvainē, Koknesē, Jumurdā, Ķoņos, Siguldā, Kauguros, Dobelē, Bauskā, Ādažos, Olainē, Aucē un citviet Latvijā.

Aicinām arī Tevi un Tavus domubiedrus nepalikt malā un pievienoties! Nāc ar savu gaismu, ņemot līdzi lāpu, un nostājies pret ļaunumu, viltību, slinkumu, meliem, krāpšanu un negodīgumu. Ņem līdzi pērnos Jāņu vainagus, lai sadedzinot tos Ziemassvētku vakara ugunskurā un izsakot savu vēlējumu tautai, zemei un valstij, veicinātu jauna gaismas gada iestāšanos! Sadedzinot veco, mēs atbrīvosim ceļu jaunajam!

Bluķa vakaru ar Rīgas domes atbalstu rīko Latvijas Folkloras biedrība.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV