Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Teju pus tūkstotis Latvijas iedzīvotāju svētkos saņēma pašdarinātas dāvanas

Vita Šteina, 29.12.2009. 12:34

Atsaucoties Naudas plānošanas centra un valsts aģentūras Kultūras informācijas sistēmas aicinājumam, šogad akcijā „Dāvini no Sirds!” Latvijas bibliotēkās pašu rokām tika pagatavotas vairāk nekā 460 dāvanas. Tās visas var aplūkot „Dāvanu ideju bankā” www.vissparnaudu.lv
Teju pus tūkstotis Latvijas iedzīvotāju svētkos saņēma pašdarinātas dāvanas

No 5. – 20. decembrim ikvienam Latvijas iedzīvotājam un bibliotekāriem, izmantojot līdzpaņemtos materiālus, bija iespēja bibliotēkās pagatavot kādu dāvanu, kā arī smelties idejas tām no citiem radošo meistardarbnīcu apmeklētājiem. Kopumā akcijā piedalījušās 32 Latvijas bibliotēkas, pagatavojot 463 dāvanu, savukārt „Dāvanu ideju bankā” (Naudas plānošanas centra (NPC) mājas lapas sadaļā „Palīgs Tev”) aplūkojami paši labākie darbi.

„Esam gandarīti par iedzīvotāju un bibliotēku atsaucību - akcijā ir piedalījušies kā bērni, tā pieaugušie visā Latvijas! Dažāds bija gan izgatavoto dāvanu klāsts, gan izmaksas, gan arī norādītie dāvanu saņēmēji. Tās tika darinātas ģimenei, tuvākajiem draugiem, kolēģiem un arī tādiem cēliem mērķiem, kā, piemēram, veco ļaužu pansionātu iemītnieku un bērnu slimnīcas pacientu iepriecināšanai svētkos,” stāsta Signe Bierande, NPC vadītāja. „Saņemot atsauksmes no meistardarbnīcu norises vietām, secinājām, ka tajās cilvēki ir varējuši sanākt kopā, dalīties radīšanas priekā un apliecināt, ka svētkos galvenais ir sirdssiltums, nevis dārgas dāvanas. To parādīja Naudas plānošanas centrs un GE Money Bank jau pērn, pirmo reizi uzsākot šo akciju.”

„Vērtīgas bija meistardarbnīcās apgūtās iemaņas, pašu rokām pagatavotās dāvaniņas, bet vislielākais prieks par kopā pavadīto laiku, kopīgo darbošanos un sarunām. Arī kāda darbnīcas apmeklētāja stāstīja, ka jau sen bija aizmirsusi, cik labi kopā pavakarēt, pagatavot kaut ko vērtīgu ne naudas ziņā, bet prasmju ziņā un vēl arī parunāt par visu, kam ikdienas steigā neatliek laika,” - S.Bierandes teikto apstiprina arī Ineta Zvirgzdiņa, Bērzaunes pagasta bibliotēkas vadītāja.

„Dāvanu ideju bankā” ievietotajām dāvanām līdz ar fotogrāfijām papildu ir pievienoti apraksti par to pagatavošanu, nepieciešamajiem materiāliem un aptuvenajām izmaksām. Tādējādi gūt ierosmes pašu darinātām dāvanām var arī tie, kuri meistardarbnīcās nepiedalījās. 

Šā gada oriģinālākas dāvanas tuvinieku iepriecināšanai – pašdarināta broša, kalendārs un skaisti noformēts konservējums

Akcijas organizatoriem iesūtot bibliotēkās darinātās lietas, tās tika arī izvērtētas. Izskatot visus darbus, žūrijas komisija, kuras sastāvā bija NPC, v/a „Kultūras informācijas sistēmas” (KIS) un GE Money Bank pārstāvji, kā šā gada oriģinālākās dāvanas tuvinieku iepriecināšanai izvirzīja trīs pašdarinājumus. Proti, Guntas Romules „Kalendārs 2010.gadam” (Lutriņu pamatskolas bibliotēka), Līgas Lukjanskas „Broša” (Ogres Centrālā bibliotēka) un Zintas Bites „Baltais kumeļš” (Babītes novada pašvaldības bibliotēkas Salas nodaļa). Katra darba autors saņems veicināšanas balvu – dāvanu karti 15Ls apmērā no veikala HobbySet.

Veicināšanas balvas 10Ls apmērā saņems arī  Atis Ločmelis par dāvanu „Vāze” (Tīnūžu bibliotēka), Antra Krauze par dāvanu „Šokolādes rūķi” (Piltenes pilsētas bibliotēka) un Daina Dudko par dāvanu „Rožu spilvens” (Baldones bibliotēka). Savukārt dāvanu karti no HobbySet 5Ls apmērā – Jautrīte Muša par darbu „Zvaniņš gaišām domām” (Brocēnu pašvaldības bibliotēka), Dzidra Medvejeva par darbu „Svečturis Auseklītis” (Nītaures pagasta bibliotēka) un  Undija Ancāne par darbu „Deviņu pakalnu tējas” (Talsu bērnu bibliotēka).

Īpašu atzinību ir pelnījusi arī Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas Miezītes filālbibliotēka. Tās čaklie meistardarbnīcu dalībnieki bija sarūpējuši visvairāk – 52 pašdarinātās dāvanas. Lai arī nākamgad tā varētu tikpat veiksmīgi piedalīties, NPC un v/a KIS bibliotēkai dāvina HobbySet dāvanu karti 25 Ls apmērā dažādu dāvanu pagatavošanai nepieciešamu lietu iegādei.

„Tā kā mūsu aģentūra vairākus gadus cieši sadarbojas ar Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām, tad mēs labi zinām, ka  bibliotekāri ir atsaucīgi, atvērti jaunām idejām un gatavi savās bibliotēkās īstenot aktuālus un interesantus projektus. Arī šoreiz varam būt gandarīti par bibliotēku aktivitāti meistardarbnīcu rīkošanā. Bibliotēka kā gaismas avots šajā tumšajā un saspringtajā laikā pulcināja ap sevi iedzīvotājus, aicinot palūkoties uz dzīvi ar priecīgāku skatu un pamācot, ka daudzas labas lietas var iegūt ne tikai par naudu, bet arī ar radošu izdomu un sadarbību. Meistardarbnīcās pagatavotās dāvanas ir interesantas un dažādas, gan dekoratīvas, gan praktiskas un ikdienā izmantojamas. Tā kā to ir tik daudz, uzvarētājus izvēlēties bija ļoti grūti, un arī tās idejas, kuras nesaņems godalgu, ir skaistas un vērtīgas. Tādēļ tās visas publicētas speciāli izveidotajā Dāvanu ideju bankā internetā, no kura arī citu bibliotēku apmeklētāji varēs smelties ierosmi dāvanu gatavošanai visu nākamo gadu,” stāsta valsts aģentūras „Kultūras informācijas sistēmas” direktora vietniece Sandra Ozoliņa.

Iesniegtajos darbos ir daudz labu ideju, ko var sagatavot ikviens – turklāt ne tikai Ziemassvētkos, bet jebkuros citos svētkos. Piemēram, konfekšu pušķi, izrotātus dārzeņu un augļu konservus, dekoratīvas kompozīcijas, maskas karnevālam, parafīna traukus, piespraudes un citas lietas.

„Prieks par akcijas ideju, lielām un mazām  sirsniņām un čaklām rokām, kuras gatavoja dāvanas. Šī bija iespēja jau pirmssvētku laikā saņemt daļu no radošās domas un sirds siltuma spēka, kas veltīts dāvanas saņēmējiem. Mani kā „Dabas vēstniecības" pārstāvi īpaši iepriecināja  darinājumi no "otrās iespējas" materiāliem: Ziemassvētku zvaniņi no olu kastītēm; ķirbju sēklu eglīte uz diska pamatnes; dāvanu kastīte no tējas paciņas; pirātu kuģis no kartona kastes; Ziemassvētku glezniņa konfekšu kārbā. Manuprāt, atzinību pelna arī dāvana ar pašaudzētām puķu sēklām un oriģināli iesaiņotās dārza veltes burciņās,” akciju un iesniegtos darbus vērtē Diāna Timofejeva, studijas "Dabas vēstniecība" vadītāja.

Akcija „Dāvini no Sirds!” tika uzsākta 2008. gadā, kad Naudas plānošanas centrs kopā ar GE Money Bank aicināja sabiedrību mainīt pieeju Ziemassvētkiem – gatavot dāvanas pašu rokām. Akcijas laikā Centrs saņēma vairāk nekā 70 oriģinālu ideju dāvanām. Savukārt GE Money Bank darbiniekiem organizēja dāvanu gatavošanas darbnīcas, izmantojot dabas materiālus.


Par Naudas plānošanas centru

Biedrība Naudas plānošanas centrs (NPC) ir sadarbībai atvērta neatkarīga sabiedriskā labuma organizācija, kuras mērķis ir Latvijas iedzīvotāju izglītošana un konsultēšana personīgā budžeta plānošanas jautājumos. To 2007. gada maijā dibināja AS GE Money (tagad – GE Money Bank) un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola. Savu mērķu īstenošanai NPC iedzīvotājiem sniedz virtuālas konsultācijas personiskā budžeta plānošanā un informatīvu palīdzību finanšu krīzes situācijās: info@vissparnaudu.lv, www.vissparnaudu.lv. NPC uzturēšanu un pamatdarbību nodrošina AS GE Money Bank, papildu aktivitātes tiek īstenotas ar piesaistīto partneru atbalstu.

Par valsts aģentūru „Kultūras informācijas sistēmas”

V/a „Kultūras informācijas sistēmas” ir Kultūras ministrijas valsts aģentūra, kuras darbības mērķis ir nodrošināt informācijas meklēšanas un zināšanu ieguves iespējas kultūras un atmiņas institūcijās – arhīvos, bibliotēkās un muzejos, kā arī rūpēties par  kultūras mantojuma pieejamību un saglabāšanu nākamajām paaudzēm, izmantojot jaunākos informācijas tehnoloģiju risinājumus. Starp vērienīgākajiem aģentūras īstenotajiem projektiem ir Latvijas valsts, pašvaldību un Bila un Melindas Geitsu fonda līdzfinansētais publisko bibliotēku attīstības projekts „Trešais tēva dēls”, kura mērķis ir nodrošināt iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam bez maksas izmantot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas – datortehniku un internetu, kā arī saņemt konsultācijas to lietošanā – jebkurā pašvaldību publiskajā bibliotēkā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV