Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Pieaug neatmaksātu studiju kredītu skaits

Gita Želve, 29.12.2009. 13:58

Pieaug Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri laikā nav atmaksājuši studiju kredītus. Ņemot vērā, ka katram studiju kredīta saņēmējam valsts līdz 2001.gadam aizdeva no 2000 līdz 3000 latiem, kopējā parāda summa ir vērā ņemama, informē Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Studiju un zinātnes administrācija.

Vērtējot lielo parādnieku skaitu, kredītmenedžmenta kompānijas SIA Intrum Justitia direktore Agnese Priedīte debitoriem iesaka visas pūles veltīt saistību nokārtošanai. Parāds nekur nepazudīs un tas būs jāmaksā arī pēc gadiem. Parāds var sarežģīt ikdienas dzīvi, piemēram, var tikt saņemts atteikums kāda cita, nepieciešamāka kredīta pieprasījumam.

"Protams, parādniekam ir tiesības, piemēram, uz profesionālu un ētisku attieksmi no piedziņas uzņēmuma un tā speciālistu puses, saņemt skaidrojumu par parādsaistību izcelsmi un prasības summas apmēru, par ko informācija ir pieejama piedziņas speciālistam. Parādnieks var iesniegt sūdzību un saņemt atbildi par parādu piedziņas uzņēmuma un tā speciālistu neprofesionālu un neētisku rīcību. Tomēr nedrīkst aizmirst par viņa pienākumiem - sazināties ar parādu piedziņas uzņēmumu līdz ko ir saņemta informācija par parāda esamību, piedāvāt risinājumus un parādsaistību dzēšanas termiņus un gadījumā, ja parādnieks vēlas paskaidrot nemaksāšanas vai atliktā maksājuma nepieciešamības iemeslus, iesniegt dokumentālus pieradījumus saviem apgalvojumiem," atgādina A.Priedīte.

Līdzīga situācija ir arī Zviedrijā, kur par studiju kredītiem atbildīgās iestādes Zviedrijā vērsušās pie Intrum Justitia speciālistiem, lai tie atgūtu aizdoto naudu no studējošajiem, kas pēc izglītības iegūšanas pametuši valsti, lai uzsāktu darbu ārzemēs, bet pārtraukuši savu saistību pildīšanu.

Uzņēmuma speciālisti konstatējuši, ka Zviedrijā palikušie studiju kredītu ņēmēji ir apzinīgāki kredīta atmaksātāji, taču lielas problēmas rada izceļojušie - tikai 3 % Zviedrijā palikušie kredīta ņēmēji nespēj vai nevēlas to atdot, bet izceļojošo debitoru vidū 25 % nokļuvuši aizdevēju melnajā sarakstā.

Papildu galvassāpes kredītu atguvējiem sagādā fakts, ka aizdevējiem nav pietiekami daudz informācijas par izceļojušo dzīvesvietām. Liela daļa parādnieku izbraukuši uz Lielbritāniju un ASV, kur nav centralizētas iedzīvotāju dzīvesvietas reģistra sistēmas. Turklāt, ja Zviedrijā palikušo debitoru vidējais parāds ir 13 tūkstoši eiro, tad izceļojušie ņēmuši lielākus kredītus un daudziem aizņēmums sasniedz pat 200 tūkstošus eiro vērtību.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV