Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Latvijas skolēni pārbaudīs savas zināšanas Latvenergo koncerna erudīcijas konkursā ''eXperiments''

Sintija Kvasova, 08.01.2010. 12:38

Sākusies pieteikšanās ikgadējam Latvenergo koncerna skolēnu erudīcijas konkursam ”eXperiments”, kas šogad norisināsies jau 15. gadu pēc kārtas. Konkursa mērķis ir izglītot skolēnus par drošu un efektīvu elektroenerģijas lietošanu sadzīvē un skolā, kā arī veicināt interesi par eksaktajām zinātnēm, rosinot teorētiskās zināšanas droši un pareizi izmantot praksē.

Šonedēļ visas Latvijas skolas elektroniski saņem erudīcijas konkursa pieteikuma anketas un konkursa noteikumus. Informācija par konkursu atrodama un lejupielādējama arī konkursa mājas lapā www.experiments.lv. 8. un 9 klašu skolēnu komandas iespējams pieteikt līdz šā gada 20. janvārim.

„Šis gads konkursam „eXperiments” ir īpašs, jo kopš konkursa pirmās veiksmīgi īstenotās reizes 1995. gadā ir pagājuši tieši 15 gadi!. „eXperiments” ir vienīgais šāda veida konkurss pamatskolas vecāko klašu audzēkņiem, kas dod iespēju parādīt savu erudīciju eksaktajās zinātnēs un sadzīvē. 8. un 9.klase ir pirmais nopietnais brīdis, kad jaunietis sāk apsvērt, kādu profesiju nākotnē izvēlēties, un konkurss kalpo kā iespēja izzināt un apsvērt, vai savu nākotni saistīt ar eksaktajām zinātnēm. Latvenergo apzinās, ka ir svarīgi jauniešus izglītot ne tikai mācību solā, bet padarīt eksakto zinātņu apguvi vēl aizraujošāku ar konkursa palīdzību,” pieredzē dalās projekta autore un ilggadēja organizatore, AS ”Latvenergo” Komunikācijas projektu daļas vadītāja Raja Kočanova.

Konkursa laikā skolēni var parādīt, cik labi apguvuši mācību vielu, kā arī līdztekus obligātajai pamatskolas programmai iegūt papildu zināšanas fizikā un enerģētikā. Vienlaikus tā ir arī iespēja popularizēt skolas vārdu visas Latvijas mērogā un parādīt, kurā skolā, pilsētā vai novadā top labākie nākotnes eksakto zinātņu speciālisti. 

Praktiska informācija skolām par pieteikšanos konkursam:

Lai piedalītos konkursā, jāizveido 5 skolēnu komanda un jāpiesaista  arī skolotājs-konsultants.
Viena skola var pieteikt arī vairākas komandas.
Lai pieteiktos, līdz š. g. 20.janvārim aizpildīta pieteikuma anketa jānosūta uz adresi  a/k 107, Riga, LV-1011, konkursam “eXperiments” vai pa norādīto faksa numuru .
Visas pieteiktās un reģistrētās komandas šā gada 25. janvārī saņems pieejas kodu atlases uzdevumu veikšanai konkursa mājas lapā www.experiments.lv.
Konkursa pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 2010. gada 24.februārī un publicēti konkursa mājas lapā www.experiments.lv.
Kopvērtējumā tiks atlasīta 21 Latvijas labākā skolēnu komanda ar lielāko kopējo punktu skaitu, kas tālāk sacentīsies klātienē par galveno balvu – ceļojumu.
Latvenergo koncerns skolēnu erudīcijas konkursu rīko jau 15. gadu pēc kārtas. Konkursa aizsākumi meklējami 1995. gadā, kad tas pirmo reizi pieteica sevi ar nosaukumu „Vatiņš”. Vēlāk konkursa nosaukums ieguva fonētiski līdzīgu nosaukumu un ikvienam bija pazīstams kā „Voltiņš”, savukārt, daudzi to atcerēsies ar nosaukumu „Kam gaišākā galva?”. 2007. gadā erudīcijas konkurss iegūst nosaukumu „eXperiments”, kas skolēnus vairāk rosina eksperimentēt, radīt, domāt un meklēt ārpus mācību grāmatās pieejamo informāciju.

Ieguvēji konkursā būs ne tikai konkursa uzvarētāji, arī pārējie pusfināla dalībnieki tiks pie vērtīgām Latvenergo koncerna un atbalstītāju sagādātām balvām. Par to šogad kopā ar Latvenergo parūpēsies tūrisma aģentūra „FTB Latvija”, žurnāls „Ilustrētā Zinātne”, laikraksts „Latvijas Avīze”, portāls draugiem.lv, Latvijas populārākā prāta spēle brain.draugiem.lv, piedzīvojumu parks „Mežakaķis”, vertikālais vēja tunelis „Aerodium”, sulu ražotājs „Cido grupa”, apgāds „Lielvārds”, dāvanu veikals davanuserviss.lv, kā arī skolēnu un studentu karte „ISIC”.  

Plašāka informācija par konkursu ''eXperiments'' un tā norises gaitu regulāri tiks publicēta konkursa mājas lapā: www.experiments.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV