Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Skolēnu erudīcijas konkursā ''eXperiments'' sacentīsies 185 Latvijas skolu komandas

Andris Siksnis, 26.01.2010. 15:44

Pēc kārtas piecpadsmitajam Latvenergo koncerna skolēnu erudīcijas konkursam "eXperiments" pieteikušās 185 komandas no visiem Latvijas novadiem. Komandas sākušas dalību neklātienes kārtā internetā, lai sīvā Latvijas skolu konkurencē cīnītos par nokļūšanu klātienes sacensībā, kas aprīļa sākumā noritēs LTV7 televīzijas raidījumā "eXperiments".
Skolēnu erudīcijas konkursā ''eXperiments'' sacentīsies 185 Latvijas skolu komandas

Latvenergo koncerna skolēnu erudīcijas konkursa "eXperiments" šogad vērojama apbrīnojami liela Latvijas skolu aktivitāte - konkursam dalību pieteikušas 185 komandas jeb 925 Latvijas skolu 8. un 9. klašu skolēni. Vislielākā atsaucība šogad vērojama no Vidzemes novada un Rīgas skolām, proti, 50 Vidzemes un 43 Rīgas un tās rajona skolu komandas veidos konkurenci komandām no citiem novadiem. Kurzemes novadu šogad pārstāvēs 36 skolas, savukārt Zemgalē savas zināšanas konkursā vēlas pārbaudīt 22 erudītu komandas.

Ņemot vērā izglītības iestāžu reorganizācijas un vairāku skolu slēgšanas faktu, šis ir īpaši vērā ņemams komandu skaits. Lielā skolēnu un skolotāju atsaucība liecina, ka eksaktās zināšanas Latvijas skolēniem kļūst nozīmīgākas.

"Atskatoties uz skolēnu erudīcijas konkursa "eXperiments" norises piecpadsmit gadiem, ar lepnumu varam teikt, ka konkursā ieguldītais darbs ir atmaksājies - esam atklājuši un izaudzinājuši erudītu paaudzi. Ar katru gadu palielinās iespēja, ka tieši šī konkursa spraigo notikumu iespaidā arvien vairāk skolēnu savu nākotni saistīs ar inženierzinātnēm. Savukārt, Latvenergo koncernam ir svarīgi, ka Latvijas darba tirgū aug jauna un daudzsološa topošo speciālistu paaudze. Priecājamies par šī gada skolēnu lielo atsaucību un interesi, jo tas pierāda, ka Latvijā ir erudīti un radoši jaunieši, kā arī aktīvi un enerģijas pilni fizikas skolotāji." uzskata AS "Latvenergo" Komunikācijas projektu daļas vadītāja Raja Kočanova.

Neklātienes sacensība par "eXperiments" labākās komandas titulu sākusies š.g. 25.janvārī, kad reģistrētās komandas sāk pildīt neklātienes kārtas jautājumus konkursa mājas lapā internetā. Neklātienes kārta ļaus novērtēt dalībnieku teorētiskās zināšanas, kā arī spēju radoši domāt un eksperimentēt. Klātienes kārtā - televīzijas spēlē - cīnīsies 21 komanda, kas neklātienes daļā būs ieguvusi visaugstāko punktu skaitu. Klātienes komandu rezultātus paziņos šā gada 24.februārī.

Savukārt skatītāji komandu cīņu varēs vērot televīzijas ekrānos aprīlī un maijā, kad LTV7 ēterā reizi nedēļā ar atkārtojumiem tiks raidītas "eXperimenta" klātienes kārtas, kurās pusfināla, fināla un superfināla sacensībās tiks noteiktas 2010. gada gaišākās galvas - komanda, kas iegūs galveno balvu - ceļojumu uz siltajām zemēm!

Taču ieguvēji būs ne tikai "eXperimenta" uzvarētāji, - arī pārējās klātienes spēļu komandas tiks pie vērtīgām balvām no Latvenergo koncerna un citiem konkursa atbalstītājiem. Par to šogad kopā ar Latvenergo parūpēsies tūrisma aģentūra "FTB Latvija", žurnāls "Ilustrētā Zinātne", laikraksts "Latvijas Avīze", portāls draugiem.lv, Latvijas populārākā prāta spēle brain.draugiem.lv, piedzīvojumu parks "Mežakaķis", vertikālais vēja tunelis "Aerodium", sulu ražotājs "Cido grupa", apgāds "Lielvārds", dāvanu veikals davanuserviss.lv, kā arī skolēnu un studentu karte "ISIC".

Latvenergo koncerna skolēnu erudīcijas konkursam šis gads ir īpašs jubilejas gads, jo šogad tas noris jau 15. gadu pēc kārtas. Savas pastāvēšanas laikā erudīcijas konkurss izaudzis no spēles ar nosaukumu "Vatiņš" līdz pat radošajam konkursam "eXperiments". Šī konkursa laikā skolēni var parādīt, cik labi tie ir apguvuši obligāto mācību vielu, kā arī interesantā veidā atkārtot un iegūt papildu zināšanas fizikā un enerģētikā. Vienlaikus tā ir arī iespēja popularizēt skolas vārdu visas Latvijas mērogā un parādīt, kurā skolā, pilsētā vai novadā top labākie nākotnes eksakto zinātņu speciālisti.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV