Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Šodien Turaidas baznīcai aprit 260 gadi

Ieva Vītola, 28.01.2010. 09:45

Turaidas muzejrezervātā 28.janvāris ir svētku diena, kad Turaidas baznīcai aprit 260 gadi. Iespējams, 1750.gada ziemā, kad baznīcēniem durvis vēra jaunā, sarkani krāsotā Turaidas baznīca, Gaujas krastus klāja tāds pats balts, biezs sniegs kā šogad. 2010.gadā Turaidas baznīca - viena vecākajām koka baznīcām Latvijā - savu jubileju sagaida atkal no jauna saposusies.

Laika gaitā Turaidas baznīcā nav notikušas nozīmīgas pārbūves, un cauri gadsimtiem tā stāvējusi skaista un cēla. Turaidas koka baznīcas oriģinalitāti un nozīmību Latvijas sakrālajā arhitektūrā novērtē Latvijas Republikas pieminekļu valde, 1932.gadā piešķirot aizsargājama arhitektūras pieminekļa statusu.

Lai nākošām paaudzēm saglabātu nozīmīgo koka arhitektūras pieminekli, 2006.gadā baznīcā notiek ēkas mākslinieciski arhitektoniskā izpēte. Balstoties uz izpētē iegūtajiem rezultātiem, 2009.gadā uzsākas baznīcas restaurācija, kuras laikā ir nostiprināti dievnama pamati, nomainītas bojātās detaļas koka ēkas konstrukcijā, iekštelpās atjaunots sākotnējais krāsojums. Restauratori baznīcas atjaunošanas darbos izmanto vēsturiskās tehnoloģijas, piemēram, izolācijas materiālam izmatojot bērza tāsis, baznīcas fasādei krāsu gatavojot no rudzu miltu klīstera, kam pievienots okera pigments.

Pēdējā gada laikā Turaidas baznīca ir pārvērtusies līdz nepazīšanai, vizuāli atgriežoties 260 gadus tālā pagātnē. Turaidas baznīcai atkal ir koši sarkana fasāde, pelēkzils tornis, baltas logu aplodas un tumši pelēki rāmji. Turaidas baznīca nu izskatās tāda, kāda tā bija, tikko uzcelta. Krāšņa un eleganta savā vienkāršībā, gatava turpināt dzīvi Turaidas Baznīckalnā, radot patvēruma un pārdomu vietu novada iedzīvotājiem un viesiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV