Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

"SEB bankas" komentārs par mazumtirdzniecību

Dainis Gašpuitis, 29.01.2010. 17:31

Kā rāda jaunākā statistika, 2009.gada decembrī, salīdzinot ar 2008.gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums krities par 30.2%. Jau ierasti lielākais samazinājums bija nepārtikas preču grupā (-33.4%), bet pārtikas preču apgrozījums saruka par 23.8%.

Kopumā 2009.gadā mazumtirdzniecības apgrozījums ir sarucis par 28%. Kritumu veido pārtikas preču tirdzniecības apgrozījuma samazinājums par 20.6%, bet nepārtikas par 31.5%.

Tautsaimniecībā valdošie procesi turpina noteikt tirdzniecības nozares kursu. Līdz ar to lieli pārsteigumi par mazumtirdzniecības veikumu nav. Tomēr ņemot vērā, ka jau pērn tirdzniecība piedzīvoja vērā ņemamu kritumu, bija pamats uzskatīt, ka kritums būs mazliet mērenāks par uzrādīto. Krīzes radītās pārmaiņas atsaucas iedzīvotāju rocībā, kā arī nodarbinātība turpina mazināties. Turklāt arī tērēt spējīgajos valda liela piesardzība par rītdienu un tēriņu plūsma sliecas vairāk ikdienas preču virzienā. Par to liecina krituma atšķirība nepārtikas un pārtikas grupu starpā. Arī svētku iespaids uz kopējiem rādītājiem nav atstājis praktiski nekādu iespaidu. Ierastais gada nogales iepirkšanās drudzis ir izpalicis, jo tirgotājs ir palicis bez patērētāja ierastajiem svētku bonusiem un piemaksām.

Pagaidām valda visi priekšnoteikumi, lai pašreizējā tendence tirdzniecībā saglabātos. Gada sākumā nozares rādītājiem papildus iegriezīs valdošais aukstums, kā rezultātā rēķini par siltumu būs ievērojami lielāki. Tāpat daļa iedzīvotāju turpinās norēķināties par saņemtajiem svētku rēķiniem. Turklāt lielai daļai bezdarbniekiem pabalstu saņemšanas laiks tuvojas beigām, kas arī turpmāk iesitīs pa tirdzniecības rādītājiem. Nelielu pienesumu varētu dot pilnu pensiju izmaksu atsākšana februārī, kā arī ieturēto pensiju izmaksa aprīlī. Arī šis gads nozarei kopumā sola mīnusus, kas varētu būs ap 8%. Patēriņš saglabāsies piezemēts. Tomēr tas nenozīmē, ka individuāli tirgotājs nevar sasniegt labus rezultātus. Nozare atsāks pieaugumu pēc tam, kad nostiprināsies pārliecība par nodarbinātības un ekonomiskās aktivitātes pieauguma noturību un sāks pieaugt ienākumi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV