Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Latvijas Universitāšu asociācija nosūta atklātu vēstuli Ministru prezidentam un ministriem

LU Preses centrs, 17.02.2010. 15:53

2010.gada 16.februārī Latvijas Universitāšu asociācijas priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auzņš asociācijas vārdā nosūtījis atklātu vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei, lauksaimniecības ministram Jānim Dūklavam un veselības ministrei Baibai Rozentālei.

Vēstules teksts:

 „Sakarā ar to, ka Izglītības un zinātnes ministrijā atsākta Latvijas Republikas Ministru kabineta (turpmāk tekstā – MK) noteikumu projekta izstrāde par Eiropas Savienības struktūrfondu (ES SF) aktivitātes 2.1.1.3.1. „Zinātnes infrastruktūras attīstība” (Aktivitāte) īstenošanu, Latvijas Universitāšu asociācijas (LUA) vārdā aicinu Jūs pievērst uzmanību, lai šajā dokumentā tiktu precīzi ievērotas MK 2010. gada 12. janvārī apstiprinātā informatīvā ziņojuma „Par nepieciešamajām strukturālajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē Latvijas starptautiskās konkurētspējas paaugstināšanai” (Ziņojuma) pamatnostādnes.

ES SF Darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājums nosaka, ka Aktivitātes mērķis ir pilnveidot zinātnes un pētniecības aprīkojumu un izveidot tā darbībai atbilstošu infrastruktūru vadošajos valsts nozīmes pētniecības centros (VVNPC).

Savukārt Ziņojumā iekļautie uzdevumi strukturālajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē paredz:

-                    izmantojot Struktūrfondu resursus, publiski privātās partnerības un citus finanšu līdzekļus, ievērojot valsts policentrisko attīstību, koncentrēt augstākās izglītības un zinātniskā darba infrastruktūru, veidojot vienotas universitāšu pilsētiņas, kas nodrošinātu racionālu studiju un zinātnes infrastruktūras izmantošanu;

-                    ar valsts atbalsta mehānismu palīdzību veicināt augstskolu un zinātnisko institūtu ciešāku sadarbību un institucionālo apvienošanos.

Visu Latvijas universitāšu rektori uzskata, ka VVNPC ir definējama kā zinātnisko institūciju kopa ar vienu vadošo partneri – projekta turētāju, kuri kopīgi veido vienotu modernas infrastruktūras bāzi un rada starptautiskajā zinātniskajā apritē konkurētspējīgus, Latvijas tautsaimniecības un sabiedrības attīstībai nepieciešamus zinātņietilpīgus produktus. Ņemot vērā to, ka VVNPC ilgtspējas un atdeves nodrošinājumam izšķiroša nozīme ir jauno zinātnieku, doktorantu un maģistrantu iesaistei, VVNPC veidojamas tikai tad, ja tajā piedalās kāda no Latvijas universitātēm vai augstskolām. Vismaz 80 % VVNPC par vadošo partneri jākļūst kādai no Latvijas universitātēm.

LUA uzskata, ka VVNPC veidojami zinātniskās darbības virzienos, kuri:

-                    ir atpazīstami starptautiskajā zinātniskajā apritē un saistīti ar Latvijas MK apstiprinātajiem prioritārajiem pētījumu virzieniem;

-                    spēj palielināt Latvijā ražoto preču un piedāvāto pakalpojumu konkurētspēju;

-                    apvieno pietiekamu skaitu augstskolu un zinātnisko institūtu akadēmiskā personāla un studentu, lai nodrošinātu virziena ilgtermiņa izaugsmes potenciālu.

 

Cerot uz veiksmīgu sadarbību,

 

 

LUA priekšsēdētājs                                            Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV