Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Studenti domā par klimata pārmaiņām

Ivars Bušmanis, 10.03.2010. 13:53

Šodien Eiropas Savienības mājā notiek Latvijas augstskolu studentu ģeogrāfu olimpiādes "Klimata pārmaiņas un tava ES" noslēdzošā kārta un apbalvošana.

EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca uzsver: "Eiropas Komisija nupat izstrādājusi stratēģiju, kas Eiropai paredz kļūt vadošo reģionu pasaulē klimata politikas ziņā. ES mērķis ir noslēgt juridiski saistošu globālu klimata nolīgumu, kuram jāstājas spēkā pēc Kioto protokola pirmā saistību termiņa beigām 2013. gadā. Kopenhāgenā pasaulei tika dota lieliska iespēja, kas netika pilnībā izmantota. Tagad ir otra iespēja, un jādara viss iespējamais, lai Kankunā vienotos par konkrētiem un redzamiem rezultātiem. Konstruktīva, mērķtiecīga klimata politika paaugstinās mūsu energoapgādes drošību, stimulēs "zaļāku" ekonomikas izaugsmi un radīs jaunas darbavietas. Konkursi, kuri vairo zināšanas, palīdzēs sasniegt šos mērķus."

Uz aicinājumu piedalīties ģeogrāfu olimpiādē pirms mēneša atsaucās 60 studenti no visām Latvijas augstskolām, kur māca ar klimatu saistītus priekšmetus. Uz noslēdzošajām divām kārtām, kas šodien no plkst.15.30 līdz 16.30 tiek organizētas ES mājā ar EKP atbalstu, palikusi puse.

Šādu pasākumu Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāte kopā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību rīko pirmo reizi. Ģeogrāfu olimpiādes žūrijas priekšsēdētāja Agrita Briede, LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes profesore teic:

"Temata "Klimata pārmaiņas un tava ES" aktualitāte studentu un arī jauno pētnieku vidū ir cieši saistīta ar neparastajām dabā noritošajām pārmaiņām un nepieciešamību izvērtēt to ietekmes raksturu, lai apzinātu katra cilvēka ar šīm problēmām saistīto risinājumu loku, negatīvo seku mazināšanas iespējas, kā arī pielāgošanās paņēmienu izstrādi.

Olimpiādes uzdevumi ietver jautājumus gan par atmosfēru un tajā noritošiem procesiem, gan hidrosfēru un virszemes ūdeņiem Eiropā, gan par cilvēku darbību un sekām, kā arī par ES politikas dokumentiem attiecībā uz klimata pārmaiņām."

Olimpiādē piedalās labākie studenti no Daugavpils, Rīgas Tehniskās un Latvijas Universitātes. Divās kārtās rūpīgi tiks izsijāti sacensības uzvarētāji.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā piedāvā olimpiādes finālistiem ne tikai vērtīgas intelektuālas balvas, bet arī ekskursiju pa ES mājas (Aspazijas bulvārī 28) daudzveidīgajām informācijas iegūšanas iespējām gan mākslas, gan sarunu un zināšanu istabās, kur sniedz atbildes arī par studentu papildināšanos ārzemēs.

Vairāk informācijas par EK izstrādāto stratēģiju: http://www.esmaja.lv/?lapa=zina&id=859.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV