Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina svinēt Pavasara Saulgriežu svētkus - Lielo dienu

Brigita Čikste, 19.03.2010. 15:20

Pavasara sākums jeb saules grieži Latvijā ir 20.martā, kad svinama Lielā diena. Lielā diena ir saules, gaismas, dabas atmodas un auglības svētki. Šai dienā diena un nakts ir vienādā garumā. Katra nākamā diena jau ir garāka par nakti, lielāka, gaišāka. Brīvdabas muzeja etnogrāfiskajā vidē visi ir aicināti atgriezties pie senajām tautas tradīcijām, svinot Pavasara Saulgriežus tiem tuvākajā svētdienā - 21.martā.

Stāsta, ka Lielās dienas rītā, kad saulīte pacēlusies kādu asi virs apvāršņa, tā šūpojoties trīs reizes uz vienu un otru pusi, no kā arī cēlusies paraža Lieldienās šūpoties. Puiši allaž mēdz meitas jo augstu izšūpot, pretī par to saņemot skaisti krāsotas olas.

Lieldienu olas ir saules un auglības simbols. Olas krāso dažādi: gan sīpolu mizās, gan pirtsslotu lapās, gan pērnajos Jāņu vainagos, ar ko asu iekasot arī ornamentus. Olas dāvina par šūpošanu, kā arī tuviem cilvēkiem. Ar olām mainās un sitas: kam ola ātrāk pārplīst, tam laime mazāka.

Sagaidīsim pavasari dziesmās, spēlēs un šūpolēs kopā ar folkloras draugu kopu "Skandinieki"! Sarīkojums notiks Brīvdabas muzejā pie Lieldienu šūpolēm no plkst.13 līdz plkst.15.

Nāciet ar pūpolzariem un raibi krāsotām olām! Varēsiet vārīt olas sīpolmizās arī pie mums un ar A/S "Balticovo" atbalstu olu kaujas būs nodrošinātas! Drosmīgākie olu kaujās varēs piedalīties arī ar koka olām. Īpaši aicinām ģimenes ar bērniem! Sniega muzejā vēl ļoti daudz, tomēr šūpoles jau uzkārtas, un liels lauks ap tām no sniega notīrīts.

Šogad un katru gadu jāatceras:

· Jo augstāk šūposies - jo ražīgāks un turīgāks kļūsi.

· Ja, sitoties ar olām, tavējā būs stiprāka - piedzīvosi garu mūžu.

www.brivdabasmuzejs.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV