Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Apstiprina balsošanas kārtību ārvalstīs 10.Saeimas vēlēšanās

Kristīne Bērziņa, 23.03.2010. 19:07

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien apstiprināja kārtību, kādā ārvalstīs ir izveidojami vēlēšanu iecirkņi, vēlēšanu iecirkņu komisijas un organizējama balsošana 10.Saeimas vēlēšanās.

Saskaņā ar apstiprināto kārtību vēlētāji ārvalstīs 10.Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties, balsojot vēlēšanu dienā kādā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem vai pa pastu. Pasta balsošanai būs jāpiesakās no 1.maija līdz 10.septembrim.

Vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs CVK izveidos, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas priekšlikumiem. Vēlēšanu iecirkņus būs atļauts izveidot Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās vai citās vēlēšanu sarīkošanai piemērotās telpās. Priekšlikumi par pārstāvniecībām un citām telpām, kurās izveidojami vēlēšanu iecirkņi, bet netiks organizēta balsošana pa pastu, Ārlietu ministrijai CVK jāiesniedz līdz 1.maijam.

Kā atzina CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, šis nosacījums ir jauns, un tā mērķis ir savlaicīgi apzināt iespējamos vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs un palīdzēt vēlētājiem izlemt, vai pieteikties balsošanai pa pastu vai tomēr balsot vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā.

Jaunā kārtība, kādā izveidojami vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs, arī paredz, ka Ārlietu ministrijai vienlaikus ar priekšlikumiem par vēlēšanu iecirkņu atrašanās vietām līdz 1.maijam jāiesniedz CVK priekšlikumi par vēlēšanu iecirkņu komisiju priekšsēdētāju un sekretāru kandidātiem.

Darbam vēlēšanu iecirkņa komisijās ārvalstīs var pieteikt Latvijas pilsoņus, kuri ir vēlētāji, prot latviešu valodu un kuriem ir vismaz vidējā izglītība. Līdzīgi kā Latvijā arī ārvalstīs vēlēšanu iecirkņa komisijā nedrīkstēs būt Saeimas deputāti, deputātu kandidāti vai kandidātu sarakstu iesniedzēji.

10.Saeimas vēlēšanas notiks šā gada 2.oktobrī, sestdienā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV