Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Lieldienu pasākumi Cēsu novadā

Daiga Janševska, 26.03.2010. 12:22

Šogad atraktīvākajiem vislielākās lustes paredzētas tieši Lieldienās. Tiem, kuri vēlas pavasara saulgriežus sagaidīt un pavadīt mierīgi, rimti, tiek piedāvāta iespēja apmeklēt koncertus un izstādes.
Lieldienu pasākumi Cēsu novadā

1.aprīlī plkst.19.00 Cēsu MRU kluba zālē tautas deju kolektīvi „Saulgrieži”, „Dzirnas” un „Pīpenes” aicina uz Zaļās Ceturtdienas Lielajiem dančiem, arī skatītāji varēs apgūt dažus deju soļus, jo ticējums vēsta, ka Zaļajā ceturtdienā kārtīgi jāizdancojas, lai aizdzītu mošķus kas var atņemt spēku.

2.aprīlī plkst.17.00 Adventistu Cēsu draudzes dievnamā skanēs klasisko ģitāru orķestra koncerts Ostholšteinas (Vācija) mūziķu izpildījumā. Programmā – Mocarta, Baha, Vēbera u.c. komponistu skaņdarbi.

4.aprīlī no plkst.12.00 Cēsu Rožu laukumā sāksies Lieldienu lustes. Sev nodarbošanos varēs atrast ikviens – olu ripināšanā, šūpoļu iemēģināšanā, iejūtoties zaķu lomā, iepērkoties tirdziņā, fotografējoties vai vērojot koncertu.

4.aprīlī uz Lieldienām caur jokiem aicina Vaives Tautas nams. Plkst.19.30 amatiermākslas kolektīvu koncerts Lieldienu un Joku dienas noskaņās, bet plkst. 21.00 balle kopā ar grupu „Ķirmji”.

Cēsu Centrālajā bibliotēkā apskatāmas literatūras izstādes veltītas Lieldienu tēmai, tajās varēs atrast interesantus padomus svētku noformēšanā un ēdiena gatavošanā.

No 29.marta līdz 6.aprīlim skatāma izstāde Pavasara Saulgrieži – Lieldienas
No 1.aprīļa līdz 12.aprīlim izstāde Lieldienu noskaņas.

Lieldienas ir pavasara saulgrieži kad mostas daba un saulītes ceļš kļūst arvien garāks. Latviskajās tradīcijās - Lieldienās tiek svinēta pavasara atnākšana un simboliska gaismas uzvara pār tumsu. Savukārt Kristiešiem šis ir Kristus augšāmcelšanās laiks - latviešu tradīcijās ienākušas tādas tradīcijas kā klusā nedēļa pirms Lieldienām, Lielā piektdiena. Savukārt mūsu sentēvi Lieldienu rituālus jau iesāka ar Pūpolu svētdienas simbolisko pērienu, lai visi ģimenē būtu veseli un stipri cauru gadu. Bet Zaļā ceturtdiena tautas apziņā saistīta galvenokārt ar burvju un raganu aktivizēšanās laiku, jo ticējumi vēsta, ka Zaļās ceturtdienas vakarā laumas staigā apkārt, un tad jaunām meitām un puišiem ir jāsargās, lai pastalas nepaliek nesasietas, jo citādi laumas var tiem spēku atņemt... Baznīcēniem bija šāds ticējums – kurš pirmais pārbrauc mājās no baznīcas, tas visu gadu būs pirmais darbā un turībā.

Jautru dejošanu cieši sasietās pastalās un augstu izšūpošanos Lieldienās!!!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV