Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Artis Kampars: Degvielas cenas Latvijā ir par augstu

Sandris Sabajevs, 17.04.2010. 17:23

Degvielas cenu pieaugums nozīmīgi ietekmē preču un pakalpojumu pašizmaksu, kas pastarpināti atstāj ietekmi uz Latvijas uzņēmumu konkurētspēju gan vietējā, gan ārvalstu tirgos. Ņemot vērā iedzīvotāju zemo pirktspēju un negatīvo degvielas cenu kāpuma ietekmi uz uzņēmumu konkurētspēju, vairāki uzņēmēji ir aicinājuši pievērst Ekonomikas ministrijas pastiprinātu uzmanību strauji pieaugošajām degvielas cenām un pieauguma pamatotībai.
Artis Kampars: Degvielas cenas Latvijā ir par augstu

Iepazīstoties ar situāciju degvielas tirgū, šobrīd neredzu ārējos faktorus, kas izskaidrotu degvielas cenu straujo kāpumu tieši pēdējo mēnešu laikā. Es ceru, ka daudz lielāku skaidrību par notiekošo degvielas tirgū viesīs Konkurences padomes veiktā degvielas mazumtirdzniecības tirgus analīze.

Nevaru piekrist Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas publiski izplatītajam skaidrojumam par degvielas cenu kāpuma pamatojumu. Asociācija pēc būtības nav sniegusi pārliecinošus argumentus un faktus, tāpēc joprojām paliek neatbildēti virkne jautājumu. Neesmu saņēmis skaidrojumu, kāpēc šobrīd, kad maksa par barelu naftas pasaules biržās ir gandrīz uz pusi zemāka nekā 2008.gada vasarā, mazumtirdzniecības cenas degvielai Latvijā ir tuvu tām, kādas tās bija toreiz, 2008.gadā. Tāpat situācijai neatbilstošs ir asociācijas skaidrojums, ka šobrīd degvielas cenas cēlušās valdības īstenotās nodokļu politikas dēļ. Gribu atgādināt, ka pēdējo reizi atbilstoši iestāšanās līgumam Eiropas Savienībā akcīzes nodoklis degvielai tika paaugstināts Godmaņa valdības laikā ar 2009. gada 1. februāri un jaunā pievienotās vērtības nodokļa likme stājās spēkā ar 2009.gada 1.janvāri. Savukārt pagājušajā gada 16.aprīlī 95 markas benzīns maksāja vidēji ap 0.65 Ls/litrā, turpretī šogad tā cena pircējam ir jau 0.79 Ls/litrā, kas ir par piekto daļu vairāk.

Nākamajā nedēļā esmu ieplānojis aicināt uz tikšanos Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas pārstāvjus, lai iepazītos ar straujā degvielas cenu kāpuma pamatotību un lūgšu skaidrot visus joprojām neatbildētos jautājumus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV