Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Latvijas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai veltītie svētku pasākumi Cēsu novadā

Daiga Janševska, 27.04.2010. 09:12

4.maijs Latvijā tiek atzīmēta kā Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena. Šogad tiek atzīmēta jau 20.gadadiena kopš notikumiem, kad 1990.gada 4.maijā tika pieņemta deklarācija «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu».
Latvijas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai veltītie svētku pasākumi Cēsu novadā

Svētkus gaidot, Cēsu novada pašvaldības iestādēs tika organizētas aktivitātes, lai ikviens būtu devis artavu savai pilsētai, novadam, valstij. Cēsu skolēni piedalījās literārajos konkursos, projektu nedēļā „Cilvēks  Latvijā – vakar, šodien un rīt”,  konkursā svešvalodās  „Latvija un latvieši”, zīmējumu konkursā „Latvija – manas mājas” un tematiskajās stundās „Es – brīvā Latvijā”. Skolās notiks arī pavasara pārgājieni „Iepazīsti Latviju” un tikšanās ar deputātiem un tiem novadniekiem, kuri pirms 20 gadiem balsoja par Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanu. Vairākās izglītības iestādēs notiks arī Latvijas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai veltītie svinīgi sarīkojumi.

Svētku brīvdienās no 30.aprīļa līdz 4.maijam cēsniekiem un viesiem tiek piedāvāta īpaša svētku programma:

Svētkos, kad atzīmējam valsts Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienu, par tradīciju kļuvusi Cēsu novada mācību iestāžu audzēkņu apbalvošana. Šogad godalgas saņems 12 eseju un 37 valsts olimpiāžu un valsts zinātniski pētniecisko darbu veicēji. Svētkus 30.aprīlī, plkst.18.00 Cēsu 2.pamatskolā ieskandinās pasākums un koncerts „Mūsu laiks”. Svinīgo uzrunu teiks Cēsu novada domes priekšsēdētājs Gints Šķenders. Koncertā muzicēs Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi. 

Pēc koncerta, plkst.20.00 Cēsīs notiks vēl nebijis pasākums - lielformāta foto projekcijas pilsētvidē Četru vēju dārzā. Pasākumu Mākslas dienu ietvaros piedāvā Cēsu fotogrāfi. 

Šogad pavasarī 15 jubileju atzīmē Cēsu Pils koris. Kā skaistu un neparastu dāvanu savai pilsētai koris ir sarūpējis koncertu „Pavasara jausma”’. Svētku reizē koris saviem klausītājiem sniedz L.Bernsteina “Chichester Psalms” atskaņojumu. Šis sarežģītais skaņdarbs ir kārtējais pakāpiens kora muzikālajā varēšanā un vēl nebijis muzikāls notikums Cēsu kultūras dzīvē. Lai vērtīgo dāvanu vēl arī skaisti noformētu, atskaņojumā piedalīsies arī pazīstamais sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe. Pils kora 15 gadu jubilejas koncerts „Pavasara jausma” notiks 1.maijā plkst.16.00 Cēsu Meža skolā.

Savukārt 2.maijā plkst.18.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā uz koncertu kopā tiks pulcināti Rīgas baptistu draudžu senioru kori. Koncertā piedalīsies arī Cēsu zvanu ansamblis.

Patīkama dāvana maziem un lieliem skatītājiem - 3.maijā plkst.16.00 Cēsu Pils dārzā būs iespēja bez maksas noskatīties animācijas filmu programmu „Stāsti lieliem un maziem” un plkst.21.00 Jāņa Streiča uzņemto jaunāko filmu „Rūdolfa mantojums”.

Sveicot Latviju Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, 4.maijā vairāk kā 400 dažādās koncertu norises vietās gan Latvijā, gan ārzemēs Dziesmu un Deju svētku tautas kustības dalībnieki, amatierkori, deju kolektīvi un pūtēju orķestri piedalīsies vienotā koncertakcijā "Ar dziesmu par Latviju". Paredzēts, ka koncerti notiks Latvijas novados, pilsētās un mazpilsētās, vietējos kultūras centros un citās kultūras pasākumu norises vietās. Cēsīs sadziedāšanās notiks 4.maijā plkst.18.00 Maija parkā. Skaistākās dziesmas svētkos izdziedās Cēsu Kultūras centra kori „Vidzeme”, „Wenden” un „Beverīna”.

Tiem, kuri plānojuši savas brīvdienas pavadīt pilsētā, piedāvājam arī apmeklēt izstādes, kas tapušas Mākslas dienu ietvaros - Cēsu Izstāžu namā, franču kafejnīcā „Gourmands”, izstāžu zālē „Vecpilsēta” un Cēsu stacijas Vecajā noliktavā. 

Sīkāka informācija par pasākumiem Cēsīs www.cesis.lv

Par svētku pasākumiem Latvijā www.4maijs.lv

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV