Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LJB: Ekonomikas policijas rīcība e-bibliotēkas lietā bijusi nesamērīga

Aivars Borovkovs, 29.04.2010. 14:25

Ekonomikas policijas iesaistīšanās e-bibliotēkas un atsevišķu izdevēju strīdā, arestējot e-bibliotēkas serverus, bijusi nesamērīga. Turklāt šāds piemērs rada bīstamu tendenci Latvijas tiesiskajā vidē ar nesamērīgiem krimināltiesiskiem līdzekļiem iejaukties civiltiesiskos strīdos, izvērtējot notikušo, atzinusi Latvijas Juristu biedrība (LJB).

„Uzklausot konfliktā iesaistīto pušu viedokļus, esam nonākuši pie secinājuma, ka strīdu sākts risināt no spēka pozīcijām, nevis vispusīgi un tiesiski izskatot argumentus,” teikts LJB Prezidija atzinumā, ko parakstījis LJB prezidents Aivars Borovkovs. 

Vienlaikus, analizējot e-bibliotēkas lietu, LJB secinājusi, ka likumdevējam būtu jāparedz precīzāki normatīvie regulējumi attiecībā uz bibliotēku darbību digitālajā un interneta vidē, lai nodrošinātu turpmāku jauno tehnoloģiju sniegto iespēju izmantošanu zināšanu radīšanā, kā arī informācijas un kultūras mantojuma pieejamībā. 

LJB uzskata, ka jau sen ir nepieciešams veikt daudzu likumu un normatīvo aktu "inventarizāciju", novērtējot, vai tiesību normas atbilst tiem mērķiem, ko ir gribējis sasniegt likumdevējs un kas būtu jāsasniedz ar konkrēto tiesisko regulējumu, vai normatīvais akts nav vienkārši novecojis. Starp šādiem likumiem noteikti būtu minams Autortiesību likums.  Šobrīd tomēr nav īstas skaidrības, kuru no Autortiesību likuma pantiem būtu jāizmanto e-bibliotēkas darbībā. 

Vairākas izdevniecības apgalvo, ka e-bibliotēka būtu tiesīga veikt autoru darbu reproducēšanu bez autoru piekrišanas tikai saskaņā ar Autortiesību likuma 23. panta pirmo daļu. Turpretim e-bibliotēka savā darbībā balstās uz Autortiesību likuma 19.1 pantu, izmantojot autoru darbus bez autoru piekrišanas publiskam patapinājumam, par to autoriem samaksājot taisnīgu likumā noteikto atlīdzību. Par šiem jautājumiem būtu nepieciešams turpināt juristu diskusiju, taču ne ar kriminālprocesa instrumentiem. Ir jāmeklē taisnīgs risinājums un tam atbilstošs tiesisks regulējums, pretējā gadījumā rodas tikai un vienīgi nevajadzīgi konflikti, kas veicina tiesisku nihilismu un degradē likuma jēgu.

LJB savā atzinumā raksta, ka e-bibliotēkai un bibliotēkām kopumā savā darbība ir jāievēro gan sabiedrības intereses, gan autoru tiesības. Līdzsvars starp šīm tiesībām būtu jāpanāk ar likumā paredzētās taisnīgas atlīdzības izmaksu.  

Saskaņā ar e-bibliotēkas pārstāvju teikto par darbu publisko patapināšanu pagājušajā gadā e-bibliotēkā autoriem izmaksās gandrīz tikpat lielu atlīdzību, cik visas valsts un pašvaldību bibliotēkas kopā. Vienlaikus būtu vēlams, ka atlīdzību apmērs attiecībā uz publisko patapināšanu digitālajā vidē dažādām autoru darbu kategorijām tiktu detalizēts normatīvajos aktos.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV