Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Zināmi pretendenti balvai „Zelta grābeklis”

Kristīne Martinsone, 30.04.2010. 14:47

„Lielā Talka” ir veiksmīgi noslēgusies, un pienācis laiks izvērtēt paveikto un izteikt atzinību labākajiem talciniekiem, pasniedzot „Lielās Talkas” organizatoru un apdrošināšanas sabiedrības „BALTA” šogad iedibināto ceļojošo balvu „Zelta grābeklis”. Balvas žūrijas komisija ir noslēgusi savu darbu, izvērtējot vairāk nekā 1300 oficiāli pieteiktās talkas vietas, un katrā Latvijas reģionā ir noteikti trīs balvas pretendenti. 
Zināmi pretendenti balvai „Zelta grābeklis”

„Milzīgā dalībnieku skaita un neticamās cilvēku atsaucības dēļ bija patiešām sarežģīti izvēlēties trīs labākos katrā reģionā, tāpēc vēl jo sarežģītāk būs noteikt to vienu, kas saņems balvu „Zelta grābeklis”. Tomēr vēlos teikt, ka esam patiesi iedvesmoti par milzīgo cilvēku atsaucību un radošajiem talkošanas veidiem. Tas tikai pierāda, ka mums patiešām rūp apkārtējā vide un mēs esam gatavi arī dot, ne tikai ņemt,” saka Tāra Nīvseja, AAS „BALTA” prezidente. 

„Lielās Talkas” darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme atzīst: „Nekāda balva nespēj izteikt to prieka, pateicības un gandarījuma sajūtu, kās radās, redzot kā daudzi tūkstoši cilvēku sakopj mūsu zemi. Lielākā balva visiem talciniekiem un arī visiem Latvijas iedzīvotājiem ir tīra, zaļa un skaista Latvija. Izcelt kādu īpaši ir ļoti sarežģīti, tomēr mēs ceram, ka šī ceļojošā balva „Zelta grābeklis” kļūs par simbolisku atzinību skaistai idejai un mūsu cilvēku nesavtīgumam.”

Katra reģiona labākais talkotājs un balvas „Zelta grābeklis” laureāts tiks paziņots balvas pasniegšanas laikā otrajā maija nedēļā.

 

Rīgas rajonā balvai „Zelta grābeklis” izvirzīti:

Biznesa augstskolas „Turība” studentu organizētā darba grupa „Izcako Latviju”, kas rīkoja talku ar nosaukumu „Izcako Eko-taku” Jūrmalā, Ragakāpas dabas parkā. Līdztekus teritorijas sakopšanai organizatori bija parūpējušies par izglītojošām aktivitātēm visiem talkas dalībniekiem, organizējot atraktīvas vides ekspertu lekcijas un īpašas ekskursijas pa dabas takām. 

Olaines novada dome, kas organizēja plašu talkas aktivitāšu klāstu vairāk nekā astoņās apdzīvotās vietās, sakopjot neskaitāmus nozīmīgus sabiedriskos objektus. Sakopšanas darbos tika iesaistīti arī Olaines cietuma ieslodzītie. 

Latvijas Zemūdens sporta federācijas rīkotā zemūdens talka Ķīšezerā. Vairāk nekā 30 zemūdens nirēju attīrīja citkārt novārtā pamesto Ķīšezera gultni no visdažādākajiem atkritumiem – riepām, metāllūžņiem, atkritumu maisiem u.tml.  

 

Vidzemes rajonā balvai „Zelta grābeklis” izvirzīti:

Valmieras sporta kluba „Sport Active” un „Multikluba” rīkotā talka iesākās ar rīta vingrošanu kopā ar olimpieti Jolantu Dukuri. Pēc tam talcinieki ne tikai vāca atkritumus, bet arī labiekārtoja sporta bāzes teritoriju, uzstādīja basketbola grozus un rīkoja radošās darbnīcas, „Solu darbnīca” un „Putnu māja”, kur pēc sagatavēm bērni varēja izgatavot putnu būrīšus un izvietot tos blakus esošā meža teritorijā.

Gulbenes novada Litenes pagasta pārvalde, kas par spīti salīdzinoši nelielam dalībnieku skaitam sakopa ievērojamu objektu daudzumu, vienlaikus arī labiekārtojot pagasta sociālā aprūpes centra apkārtni.  

Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas organizētā talka Cēsīs, kuras laikā tika atjaunoti palu aizskalotie tiltiņi pār Gauju un atjaunots Kalnmuižas parks, izveidojot ap to īpašu ekosētu no savāktajiem zariem. Tāpat arī no celmiem tika attīrīts Cēsu pils dārzs un sakopta meža teritorija pilsētas pievārtē.

 

Kurzemes rajonā balvai „Zelta grābeklis” izvirzīti:

Grobiņas novada dome, - novada iedzīvotāji izrādīja milzīgu atsaucību un neizsmeļamu iniciatīvu vides sakopšanā, kā rezultātā tika savākts ievērojams atkritumu daudzums un veikti plaši apzaļumošanas darbi, iestādot vairāk nekā 1900 koku.

SIA „Ventspils reiss” kolektīvs, kas parādīja lielisku kolektīva vienotību, sakopjot Staldzenes stāvkrastu un atbrīvojot to no atkritumu bedrēm.

Biedrība „Māmiņas bērnu labklājībai”, kas Lapmežciema teritorijā izvērsa aktīvu sagatavošanās kampaņu, veicot informatīvo un izglītojošo darbu jau pirms talkas. Tāpat arī talkas dienā biedrība parūpējās, lai vienotu visus ciema iedzīvotājus aktīvā cīņā par vides tīrību.

 

Zemgales rajonā balvai „Zelta grābeklis” izvirzīti:

Jelgavas novada biedrība „Zaļenieku dzirnas”, kas spēja veiksmīgi īstenot plaša mēroga talku ar vairāk nekā 500 cilvēku dalību par spīti tam, ka galvenā talkas koordinatore bija spiesta visu darbību organizēt no slimnīcas palātas. Tika sakopta visa Zaļenieku pagasta teritorija, veicot neiedomājami lielu darbu apjomu.

Ķekavas pagasta Dzērumi – iedzīvotāji izrādīja nepārspētu iniciatīvu un patiesu brīvprātības garu, sakopjot autoceļu A7 Dzērumu apkaimē. Talkas organizators bez iepriekšējas pieredzes vienoja cilvēkus kopīgam darbam un izrādīja neatlaidību un spēju darboties krīzes situācijās, lai sasniegtu uzstādīto mērķi. 

Salas novada dome, kas apvienoja vairāk nekā 1000 sava novada iedzīvotāju vienotam un aktīvam darbam savas apkārtējās vides sakopšanai. 

 

Latgales rajonā balvai „Zelta grābeklis” izvirzīti:

Līvānu novada dome par izrādīto atsaucību un milzīgu paveiktā darba apjomu, piesaistot ievērojamu talcinieku skaitu un veicot ļoti plašus sakopšanas darbus, tostarp arī papildinot Līvānu pilsētas ainavu ar 44 dažādu šķirņu kokiem un iesējot mežu vairāk nekā 6,3 hektāru platībā.  

Kārsavas pagasta pārvalde, kas par spīti krusai un lietum mobilizēja pagasta iedzīvotājus aktīvai talkošanai un savāca vairāk nekā 3000 atkritumu maisu. Tāpat arī tika veikts izglītojošais darbs, lai veicinātu pagasta iedzīvotāju saudzīgāku attieksmi pret vidi.

Daugavpils novada Kalupes pagasta pārvalde, kas līdz ar apkārtnes sakopšanu veica apjomīgus teritorijas apzaļumošanas darbus, iestādot vairākus desmitus koku un iesējot zālienu pagasta teritorijā. 

 

„Lielās Talkas” un apdrošināšanas kompānijas „BALTA” ceļojošā balva „Zelta grābeklis” ir izveidota, lai veicinātu arvien aktīvāku sabiedrības iesaistīšanos savas apkārtējās vides sakopšanā un izteiktu atzinību aktīvākajiem talciniekiem. Uz balvu pretendēja ikviens talcinieku kolektīvs, kas bija oficiāli pieteicis savu dalību „Lielajā Talkā”.

Balva tiek pasniegta katra Latvijas reģiona labākajam talcinieku kolektīvam, kas izcēlies ar īpaši aktīvu iesaistīšanos „Lielās Talkas” aktivitātēs, vienlaikus sniedzot ievērojamu ieguldījumu nozīmīgu sava reģiona objektu sakopšanā un uzlabošanā, tādējādi radot paliekošu vērtību ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

„Lielās Talkas” un apdrošināšanas kompānijas „BALTA” balvas ”Zelta grābeklis” žūrijas komisijā ietilpst „Lielās Talkas” organizatoru, AAS „BALTA” un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji, kas, ņemot vērā reģionālo talkas koordinatoru ieteikumus, vērtēja katra balvas pretendenta sniegumu.

Informācijai par balvas „Zelta grābeklis” pasniegšanu var sekot līdzi Lielās Talkas mājas lapā www.talkas.lv sadaļā „Konkursi”.  

Foto: www.adme.lv

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV