Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

9. maijā noritēs Eiropas Savienības Dārza svētki

Gundega Gulbe, 06.05.2010. 10:34

Atzīmējot vienotas Eiropas idejas 60. gadadienu, šogad Eiropas nedēļas ietvaros no 5.-9. maijam visā Latvijā norisināsies Eiropas Savienībai veltīti pasākumi. Galvenais Eiropas nedēļas notikums būs „Eiropas Savienības Dārza svētki” 9. maijā, Vērmanes dārzā, no pulksten 10:30.
9. maijā noritēs Eiropas Savienības Dārza svētki

1950.gada 9.maijā – piecus gadus pēc II pasaules kara beigām– Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam radās šķietami utopisks plāns – apvienot Eiropas valstis (tajā skaitā divas līdz tam Eiropā grūti samierināmās valstis Franciju un Vāciju) vienotā rīcībā. Šogad – 60 gadus vēlāk – 9.maijā vienotas Eiropas idejas dzimšanu suminās 27 šīs savienības dalībvalstis, ieskaitot Latviju.

9. maijā rīkotie „Eiropas Savienības Dārza svētki” būs veltīti Eiropas gadam cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību, īpaši uzsverot savstarpējās palīdzības un solidaritātes, jaunu prasmju apgūšanas un mācīšanās nepieciešamību un nozīmi.

Svētku viesi no pulksten 10:30 līdz 18:00 tiks laipni gaidīti Vērmanes dārzā, kur ikvienam interesentam būs iespēja klātienē iepazīties ar Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, tradīcijām un dzīvesziņu, kā arī jaunu zināšanu ieguves un studiju iespējām. Svētku atklāšanas ceremonijā piedalīsies Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, ārlietu ministrs Aivis Ronis, Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere, Rīgas mērs Nils Ušakovs, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca un Eiropas gada Labas gribas vēstniece, Latvijas Maizes muzeja dibinātāja Vija Ancāne.

Visas dienas garumā parka teritorijā ar moto Esi kā mājās darbosies Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu izveidotās mājās, kur būs iespēja smelties zināšanas un iepazīt citu valstu aktualitātes un kultūru. Tikmēr uz Vērmanes dārza skatuves ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies orķestri, kori, grupas un ansambļi.

Latvijas mājas apmeklētāji varēs iepazīties ar Latvijai nozīmīgām un aktuālām tēmām - eiro ieviešana, atbalsts uzņēmējdarbībai, radošums un inovācijas. Eiropas gada mājā svētku dalībniekiem uz brīdi būs iespēja iejusties cilvēka ar īpašām vajadzībām dzīvē - tehnisko palīglīdzekļu demonstrējumi, riteņkrēslu strītbols, pieredzes apmaiņa, konsultācijas, sarunas, pirmās palīdzības vingrinājumi biedrības „Sustento” un Latvijas Sarkanā Krusta vadībā.

Eiropas Savienības mājā savukārt piedāvās zināšanu, sarunu un mākslas istabu programmu – diskusijas ar Eiropas Parlamenta deputātiem, radošās darbnīcas bērniem. Atbildes uz jautājumiem par mācību, izglītības, darba un uzņēmējdarbības iespējām Eiropas Savienībā sniegs  Eiropas informācijas tīklu pārstāvji. Būs iespēja iepazīties ar Rīgas kā  2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas iecerēm.

Īpašu programmu jauniešiem un bērniem piedāvās jauniešu organizācijas, kas informēs par Eiropas Savienības sniegtajām iespējām jauniešiem, kā arī aicinās apmeklētājus iesaistīties interaktīvās aktivitātēs par Eiropas Savienības tēmu. Ikviens Dārza svētku apmeklētājs tiks aicināts piedalīties kopējā zināšanu spēlē, izvēloties izstaigāt vienu vai abus no piedāvātajiem maršrutiem – Aktīvo vai Atraktīvo - un izpildot katras mājas sarūpēto spēles uzdevumu. Noslēguma ceremonijā plkst.16.15 izlozes kārtībā tiks noskaidroti un apbalvoti lielās spēles uzvarētāji ar katras mājas pārstāvju īpaši sarūpētajām vērtīgām un interesantām balvām. Šogad balvu fondā divritenis, tuvi un tāli ceļojumi, grāmatas, dāvanu kartes un citas pārsteidzošas balvas.


Informācijai:

Dārza svētkos piedalīsies un informācijā dalīsies 20 ES valstu vēstniecības Latvijā.

2009.gadā notika pirmie „Eiropas Savienības dārza svētki”, tajos piedalījās vairāk kā 10 tūkstoši apmeklētāju.

Jaunums: dienas laikā pieslēgšanās Vērmanes dārzam LTV7 programmā un visu dienu tiešsaiste ar komentāru iespējām- www.esmaja.lv

Papildus tam Eiropas nedēļas ietvaros notiks arī virkne citu pasākumu gan Rīgā, gan Latvijas reģionos – informācijas dienas, izstādes, konkursi, semināri u.c. Detalizētāku pasākumu programmu skatīt oficiālajā interneta vietnē www.esmaja.lv.

Eiropas nedēļu un Eiropas dienu Vērmanes dārzā organizē Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju, Rīgas domi un Eiropas Savienības dalībvalstu vēstniecībām Rīgā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV