Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Pirmās tiesas darbu ar video un audio iekārtām varēs sākt jau šogad

Gatis Tauriņš, 11.05.2010. 10:48

Jau šogad daļa Latvijas tiesas tiks aprīkotas ar videokonferenču aparatūru, lai tiesas sēdes krimināllietu izskatīšanā Latvijā varētu notikt, izmantojot videokonferences iespēju.

Tiesu administrācijas īstenotā Latvijas – Šveices sadarbības programmas individuālā projekta „Tiesu modernizācija Latvijā” ietvaros šobrīd tiek apsekotas Latvijas tiesu zāles un ieslodzījumu vietas, lai pilnveidotu telekomunikāciju infrastruktūru un sagatavotu tās aprīkošanai ar videokonferenču aparatūru un skaņu ieraksta iekārtām.

„Tiesu modernizācijas projekts ir loģisks turpinājums vairāku gadu aktīvam darbam. Vīzija par tiesām, kas ir aprīkotas ar videokonferenču un audioieraksta aparatūru, radās jau 2007. gadā. Tad arī sākām nepieciešamos priekšdarbus un pilotprojektus, lai pārliecinātos par šādas modernizācijas nepieciešamību. Videokonferenču izmantošana ļaus tiesvedības procesu padarīt lētāku un ātrāku. Turklāt videokonferenču izmantošana tiesvedībā kļuvusi aktuāla ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā,” stāsta Tiesu administrācijas direktors Edvīns Balševics.

Videokonferenci izmantos gadījumos, kad lietas dalībnieks nespēs ierasties tiesā, piemēram, atrodoties ārstniecības iestādē, mājas arestā, citā pilsētā vai valstī. Būtiski samazināsies nepieciešamība pārvietot jeb konvojēt apcietināto personu no ieslodzījuma vietas uz tiesu. Videokonferences izmantošana tiesās ļaus saīsināt laiku, kas veltāms apsūdzēto sagatavošanai tiesas sēdei, paaugstināsies sabiedrības drošība, kā arī uzlabosies tiesu pieejamību – būtiski samazināsies lietas dalībnieku ceļa izdevumi un patērētais laiks, jo piedalīties tiesas sēdē būs iespējams tuvākās pilsētas tiesā. Tāpat samazināsies atlikto tiesas sēžu skaits lietas dalībnieku neierašanās dēļ. Perspektīvā videokonferences varēs izmantot pārrobežu tiesvedībā, saīsinot tiesvedības procesa laiku un samazinot izmaksas, jo lietas dalībniekiem nebūs jābrauc uz Latviju, viņi varēs piedalīties tiesas sēdē, atrodoties savā mītnes zemē. Ar videokonferences palīdzību nodrošinās efektīvāku tulku līdzdalību tiesas procesā. Īpaši būtiski tas ir bēgļu lietās, kurās nepieciešamas maz izplatītu valodu tulku dalība.

Sākotnēji tiesas izmantos videokonferenču aparatūru kriminālprocesā paskaidrojumu un liecību saņemšanai no personām ieslodzījumu vietās. Pēc normatīvās bāzes atbilstošas papildināšanas, videokonferences ieviesīs arī civilprocesā un administratīvajā procesā.

Tiesas sēžu zāļu aprīkošana ar skaņu ieraksta aparatūru palīdzēs uzlabot tiesas procesa un tiesas sēžu protokolu kvalitāti, kā arī samazināt darba apjomu tiesas dokumentu sagatavošanā. Protokola sagatavošanai nepieciešamais laiks samazināsies no trīs darba dienām līdz 20 minūtēm, un tiesas sēdes skaņu ieraksts jeb protokols lietas dalībniekiem būs pieejams nekavējoties pēc tiesas sēdes beigām.

Projekta „Tiesu modernizācija Latvijā” ietvaros pilnveidos elektronisko dokumentu apriti, kā rezultātā turpmāk dažādu tiesvedības dokumentu veidlapas būs pieejamas elektroniskā formātā. Paredzēts, ka iedzīvotājiem un uzņēmējiem būs iespēja iesniegt dokumentus tiesai, kā arī saņemt informāciju no tiesām elektroniski. Līdz ar to tiks veicināta tiesu darbības efektivitātes paaugstināšana, kā arī moderno tehnoloģiju un elektronisko dokumentu ieviešana tiesvedības procesā, ļaujot būtiski ietaupīt laiku un līdzekļus.

Tiesu izmaksu pārvaldības uzlabošanai projekta ietvaros izstrādās un ieviesīs izmaksu kontroles un izmaksu samazināšanas procedūras un sagatavos finanšu plānošanas rokasgrāmatu. Tiesvedības procedūru efektivitātes uzlabošanai pilnveidos tiesu procedūras ar mērķi saīsināt lietu izskatīšanas un tiesas procedūru ilgumu, kā arī sagatavos nepieciešamās normatīvo aktu izmaiņas. Tiesu pieejamības uzlabošanai ar jaunajām tehnoloģijām tiesu ēkās uzstādīs elektroniskos informācijas kioskus, kā arī pilnveidos un funkcionāli attīstīs nacionālo tiesu portālu, padarot to lietotājam draudzīgu un tajā integrējot tiesu elektroniskos pakalpojumus. Savukārt tiesu informācijas un pakalpojumu pieejamības uzlabošanai pilnveidos tiesu elektronisko pakalpojumu infrastruktūru. Tas ļaus izveidot virkni iedzīvotājiem un uzņēmējiem noderīgus elektroniskos pakalpojumus, kā arī padarīt efektīvāku tiesu iekšējās informācijas apmaiņu.

Projekta „Tiesu modernizācija Latvijā” īstenošanai tiek izmantots Latvijas – Šveices sadarbības programmas līdzfinansējums, ko piešķir Šveices Konfederācijas padome. Projektu īsteno Tiesu administrācija, projekta īstenošanas partneri ir Augstākā tiesa un Ieslodzījuma vietu pārvalde. Projekta kopējās izmaksas ir 9 411 765 Šveices franki jeb aptuveni 4,4 miljoni latu. Paredzams, ka projekts tiks pabeigts 2012. gadā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV