Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Piespēlē savu ideju Nākotnes pilsētas radīšanai!

Ilze Saleniece, 11.05.2010. 12:40

Britu padome un biedrība „Zināšanu un inovācijas sabiedrība“ aicina pieteikties uz konkursu „Nākotnes pilsētas spēles” rīkošanai. Līdz 31. maijam pašvaldības un pašvaldību iestādes, nevalstiskās organizācijas, komercsabiedrības, kā arī neformālas iedzīvotāju grupas var sūtīt savus pieteikumus, lai iegūtu iespēju rīkot „Nākotnes pilsētas spēli“ par sev interesējošu tēmu savā dzīvesvietā.

Spēle veiksmīgi tiek īstenota dažādās pasaules valstīs un kopš 2009.gada – arī vairākās Latvijas pilsētās – Rīgā, Cēsīs, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Jūrmalā un Ventspilī. Spēle ir pozitīvi pārsteigusi vairāku pilsētu pašvaldības un iedzīvotājus, parādot, ka ikkatrā pilsētā dzīvo radoši cilvēki, kuriem rūp sava pilsēta, un, pārspriežot savu viedokli ar domubiedriem, ir iespējams uzlabot savu apkārtējo dzīves vidi.

Spēles laikā radītās idejas vēlāk veiksmīgi tiek ieviestas pilsētas dzīvē, piemēram, Rīgā notikušās spēles „Pilsētvides risinājumi krīzes apstākļos“ rezultātā radās pazīstamais projekts „Duka Rīga“ (www.duka.riga.lv). Savukārt spēles  „Cēsis kā tūrisma galamērķis” iespaidā „Cēsu Uzņēmēju tūrisma padome” izveidoja jaunu struktūrvienību „Kūrorta komiteja“, kas turpina attīstīt un realizēt spēlē radušās idejas, kā arī veicināt tūrisma attīstību Cēsu pilsētā.

Britu padomes metode „Nākotnes pilsētas spēles“ rezultātā rodas saruna starp dažādām iedzīvotāju grupām, kuru ikdienas saskarsme ir minimāla. Tādēļ viens no būtiskākajiem spēles ieguvumiem ir pašvaldību un organizāciju sadarbības veidošanās ar iedzīvotājiem. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir Jelgavas spēle „Pasta salas attīstība”, kuras laikā izveidojās un šobrīd turpinās sadarbība starp Jelgavas pašvaldību, skolēnu domi, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, pensionāru apvienību un uzņēmējiem dažādu projektu sagatavošanā un realizēšanā.
 
„Nākotnes pilsētas spēle” ir situācijas analīzes un ideju radīšanas metode, kas sniedz iespēju dažādu jomu, pieredžu, interešu un vecuma grupu pārstāvjiem sadarboties, radīt inovatīvas idejas un risināt ar kādu noteiktu teritoriju (pilsēta, novads, apkaime) saistītus jautājumus, lai tādējādi uzlabotu dzīves kvalitāti konkrētajā vietā. Aktivitātes ilgums ir divas dienas, kuru laikā 10 spēles posmos tiek veikta konkrētās vietas situācijas analīze un ideju ģenerēšana, ideju testēšana, izpēte un sadarbība ar ekspertiem, un visbeidzot ideju prezentēšana. Piesakoties konkursam, konkrētā organizācija, sadarībā ar Britu padomi un biedrību „ZINIS“, ir atbildīga par konkrētās spēles koordinēšanu.

Lai piedalītos konkursā ir jāaizpilda pieteikuma veidlapa, kas atrodama Britu padomes mājaslapā (http://www.britishcouncil.org/latvia-projects-nakotnes-pilsetas-spele.htm) un jānosūta pa pastu uz Britu padomi Latvijā līdz 2010. gada 31. maijam un elektroniski uz e-pasta adresi FCG@zinis.lv.

Vairāk informācijas un pieteikuma veidlapas:
http://www.britishcouncil.org/latvia-projects-nakotnes-pilsetas-spele.htm
http://creativecities.britishcouncil.org
http://www.zinis.lv/

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV