Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Projekts Viena telpa “uz savas ādas” ļaus izjust kā pasauli un informāciju uztver cilvēki ar īpašām vajadzībām

Liene Jackeviča, 12.05.2010. 17:09

Lai ikviens Latvijas iedzīvotājs aizdomātos un spētu sajust, kā cilvēki ar īpašām vajadzībām piekļūst informācijai, kā lasa, kā uztver pasauli un kā tehnoloģijas spēj to atvieglot, e-bibliotēka atklāj projektu „Viena telpa”. Tā ietvaros e-bibliotēkas birojā Smilšu ielā 3 ir atvērta īpaša telpa, kurā ir radīta iespēja pilnībā izbaudīt uzziņas vakuuma simulāciju.
Projekts Viena telpa “uz savas ādas” ļaus izjust kā pasauli un informāciju uztver cilvēki ar īpašām vajadzībām

Galerijas:

Projekta autori atgādina, ka 31. martā Latvija ir ratificējusi ANO konvenciju, kas skaidro cilvēku ar īpašām vajadzībām tiesības un paredz informācijas pieejamību ikvienam cilvēkam. Taču vairāk nekā 120 tūkstoši mūsu valsts iedzīvotāju – cilvēki ar redzes, dzirdes traucējumiem un cilvēki ar kustību vai intelektuālās attīstības traucējumiem, informācijas pieejamība ir apgrūtināta, jo tai nepieciešams  informācijas uztverei pielāgots formāts.

„Runājošas grāmatas, pulksteņi un svari. Mēmais kino ar subtitriem. Mūzika, ko iespējams klausīties ar tausti - daudziem Latvijas iedzīvotājiem tā ir ikdienas nepieciešamība, taču ne vienmēr pieejama. Lai šī informācija būtu sasniedzama ikvienam, ir jāpieliek tikai nelielas pūles. Tieši tādēļ e-bibliotēkā ir īpaša un pielāgota sadaļa, kura pieejama vien cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, taču nākotnē ceram, ka visiem būs viena informācijas telpa,” stāsta Liene Jackeviča, e-bibliotēkas pārstāve.

„Ratificējot ANO konvenciju Latvijas valsts ir apņēmusies ne tikai pielāgot, bet ar laiku radīt vienu pilsētu, vienu pakalpojumu klāstu un vienu informācijas telpu visiem iedzīvotājiem. Ir jāsper būtiski soļi, taču ne kardināli pretēji līdzšinējai valsts darbībai. Ja apstājās un mirkli padomā, tad radīt vienu valsti mums visiem, nemaz nav tik grūti,” stāsta Raimonds Strazdiņš, Zinātniskās Iniciatīvas Centra (ZINC) jurists.

„Viena telpa” ir ilglaicīgs projekts, kurš darbosies gan reālā vidē, gan internetā. Telpā (Smilšu ielā 3, 4.stāvā) būs iespējams uz brīdi izmēģināt neredzīga cilvēka ikdienu un iepazīties ar dažādiem palīglīdzekļiem, kuri ļaudīm ar īpašām vajadzībām palīdz uztvert informāciju. Interesentiem par iespēju apmeklēt „Vienu telpu” lūdzam sazināties ar e-bibliotēkas pārstāvi Lieni Jackeviču pa tālruni 26546094 vai rakstot e-pastu uz : liene@literatura.lv.

Savukārt internetā šis projekts būs atvērts un pieejams 24 stundas diennaktī - www.idejuforums.lv/vienatelpa. Tur būs iespēja iepazīties ar informācijas pieejamības jautājumiem, kā arī apskatīt tehniskos palīglīdzekļus un dažādus risinājumus, kas atvieglo informācijas uztveri. Lai palīdzētu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām mājas lapā būs atrodamas saites uz aktuāliem interneta resursiem, tāpat e-bibliotēka rosinās diskusijas par informācijas pieejamības jautājumiem.

Informācijas adaptēšana un formāti, kādi nepieciešami cilvēkiem ar dažādām īpašām vajadzībām, apzināti ne tikai pētot zinātniskus avotus, bet arī speciālā E-bibliotēkas, kā arī invalīdu un viņu draugu biedrības „Apeirons” rīkotā lietotāju diskusijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV