Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Pirms Muzeju nakts apzagts Ojāra Vācieša memoriālais muzejs

Sandra Zobena, 13.05.2010. 11:41

Muzeju nakts nu jau vairākus gadus ir svētki muzejniekiem, muzeja pastāvīgajiem apmeklētājiem un arī tiem ļaudīm, kuri par muzeju eksistenci atceras tikai reizi gadā, lai, apstaigājot pēc iespējas vairāk muzeju, pēc iespējas daudz reižu tiktu „saskaitīti” un izrotātu savu apģērbu un aksesuārus ar veselu kolekciju uzlīmju... Muzeju darbinieki gaida visus – gan pirmos, gan otros, cerot, ka otrie agri vai vēlu kļūs par pirmajiem. Bet nāk arī trešie. Tie, kuri nespēj sagaidīt šo vienu nakti gadā un nāk vienkārši naktī, kad viņiem pašiem gribas. Viņi atnāk, ierauga un paņem.
Pirms Muzeju nakts apzagts Ojāra Vācieša memoriālais muzejs

Šoreiz trešie ir apciemojuši Ojāra Vācieša memoriālo muzeju. Un paņēmuši to, ko nebūt nav tik viegli paņemt, – nerūsējošā tērauda kāpņu margas un apgaismes ķermeņus, ko muzejs ar Rīgas domes Vides departamenta palīdzību uzstādīja 2007. gada vasarā, lai nodrošinātu vieglāku iekļūšanu muzejā gados vecākiem cilvēkiem un invalīdiem. Margas bija pieskrūvētas betona pakāpieniem. Lai tās aiznestu, zagļiem acīmredzot bija jāstrādā lielāko nakts daļu. Apgaismes ķermeņiem laika nepietika. Pēc tiem viņi atgriezās citā „muzeju naktī”.

Vasaras dienas ir garas, bet, kad pavēlākā rudens vai ziemas pēcpusdienā muzeja apmeklētājs gribēs droši aizkļūt no muzeja vārtiņiem līdz ēkas durvīm, viņam nāksies taustīties pa tumsu vai orientēties pēc zvaigznēm, ja tādas tobrīd pie debesīm būs redzamas.

Nerūsējošā tērauda margu izgatavošana 2007. gadā izmaksāja 607,53 latus, bet āra apgaismojuma uzstādīšana – 349,28 latus.

Pašreizējā finansiālajā situācijā muzejam ir praktiski neiespējami ieguldīt papildus līdzekļus jaunu margu un apgaismes ķermeņu izgatavošanai un uzstādīšanai.

Lūdzam ikvienu, kuram būtu kas zināms par Ojāra Vācieša muzejā zudušo lietu likteni, zvanīt pa tālruni 67619905 (muzeja vadītāja Ieva Ķīse) vai 67229980 (MMA direktore Rita Meinerte).

Foto: Gunārs Janaitis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV