Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvija C hepatīta briesmās

C hepatīta biedrība, 18.05.2010. 17:16 | komentāri (1)

Latvijā ar C hepatītu inficēto iedzīvotāju skaits tuvojas 39 000, no kuriem tikai nepilni 17 000 zina par savu saslimšanu, par to vēsta Latvijas Infektoloģijas centra sniegtā informācija. Šie skaitļi pierāda, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, kas ir inficējušies, par to nezina. Tāpēc infektologi aicina ikvienu reizi gadā veikt vienkāršu asins analīzi, lai izslēgtu saslimšanu ar vīrushepatītu C, vai arī to laikus konstatētu un izārstētu.

C hepatīts ir kļuvis par vienu no aktuālākajām infekcijas slimībām, inficēto skaits pasaulē ir aptuveni 170 miljoni iedzīvotāju, bet Eiropā tas pārsniedz 9 miljonus. Kopumā, ar C hepatītu inficēto cilvēku skaits ir 3-4 reizes lielāks par HIV inficēto skaitu.

Latvijas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītājs, profesors Jāzeps Keišs stāsta, ka pret C hepatītu nav vakcīnas. C hepatīts ir bīstams, jo lielākajai daļai inficēto nav nekādu simptomu, tāpēc apmēram 60% cilvēku uzzina par inficēšanos tikai tad, kad viņiem tiek konstatēta aknu ciroze. Vīruss tikai 5% inficēto cilvēku rada akūtu aknu iekaisumu ar ādas dzelti, nelabu dūšu, sliktu ēstgribu, bet 95% cilvēku, kuru organismā ir vīrushepatīts C, nekādu klīnisko pazīmju nav, vīruss turpina vairoties aknu šūnās, radot dažādas pakāpes aknu bojājumus, stāsta profesors J.Keišs

Profesors Jāzeps Keišs, aicinot sabiedrību nepalikt vienaldzīgiem pret savu veselību, atgādina, ka C hepatīta analīze jāveic ikvienam iedzīvotājam, ja:

- ir pārlietas asinis līdz 1992.gadam, vai veiktas jebkādas medicīniskās manipulācijas (operācijas),

- ir veikts tetovējums, pīrsings,

- ir veikts manikīrs, pedikīrs,

- ir bijuši vairāki dzimumpartneri,

- ir bijusi saskarsme ar narkotiku lietošanu,

- ir bijusi cieša saskarsme ar C hepatīta slimnieku,

- cilvēks izjūt ilgstošu, neizskaidrojamu nogurumu.

Hepatīta pārbaudes var veikt pie sava ģimenes ārsta, jebkurā laboratorijā vai Latvijas Infektoloģijas centrā.

Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote stāsta, ka katru dienu Hepatīta biedrība saņem aptuveni desmit satrauktu cilvēku zvanus, kuriem tikko konstatēts C hepatīts vai arī infekcija konstatēta jau agrāk, bet, līdzekļu trūkuma dēļ, cilvēki nav sākuši ārstēties, un tagad slimība progresējusi. Mengote atgādina, ka, pateicoties Latvijas Infektoloģijas centra aktivitātēm, tiem C hepatīta slimniekiem, kuri ieguvuši trūcīgās ģimenes statusu, ārstēšana tiek pilnībā apmaksāta no Eiropas Savienības līdzfinansējuma. Pārējiem pacientiem, arī bērniem, valsts apmaksā tikai pusi no ārstēšanas izmaksām, līdz ar to, pacientam pašam jāmaksā vidēji 300 lati mēnesī, bet ārstēšanas kurss hroniska C hepatīta gadījumā ir viens gads.

Hepatīta biedrības vadītāja pauž satraukumu, ka iedzīvotāji šī brīža ekonomiskajā situācijā tik lielu līdzmaksājumu nevar atļauties un slimību neārstē, līdz ar to inficējot citus cilvēkus.

Mengote atgādina, ka C hepatīta izplatība ir strauja, vīrusam iedarbojoties, tiek bojātas aknas un veidojas hronisks C hepatīts, kas izraisa aknu cirozi, aknu mazspēju vai aknu vēzi, tādējādi palielinot nepieciešamību pēc aknu pārstādīšanas, kas neizārstēta C hepatīta gadījumā, ir vienīgais risinājums. Latvijā aknu transplantāciju neveic, bet pasaulē tā ir ļoti dārga (ap 140 000 Ls). Latvijā aknu transplantāciju gaida apmēram 100 slimnieku.

19.maijs ir Vispasaules hepatīta diena, kuras ietvaros infektologi aicina medijus informēt sabiedrību, aicinot ikvienu veikt C hepatīta analīzi. Profesors Jāzeps Keišs, uzrunājot ģimenes ārstus, aicina pacientiem rekomendēt veikt C hepatīta pārbaudi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV