Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Latvijas vēstures svarīgākie notikumi tagad arī piemiņas medaļās

Anita Grēve, 19.05.2010. 15:42

Šodien, 19. maijā, SIA ”Latvijas Monētu nams” prezentēja unikālu 24 medaļu kolekciju, kas veltīta svarīgākajiem Latvijas vēstures notikumiem. Medaļu kolekcijas autori ir plaši pazīstamie mākslinieki Edgars Folks un Edgars Grīnfelds. Vēstures notikumus apkopojis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes dekāns Gvido Straube.
Latvijas vēstures svarīgākie notikumi tagad arī piemiņas medaļās

Medaļu kolekcija “Latvijas Vēsturiskie notikumi” ir veltījums 24 svarīgākajiem Latvijas vēstures notikumiem. Šodien “Latvijas Monētu nams” plašāk iepazīstināja ar pirmajām divām kolekcijas medaļām. Pirmā ir veltīta Latvijas neatkarības dienai 1918.gada 18.novembrim. Medaļā ir attēloti divi šautenēm bruņoti karavīri – viens no viņiem stāv, bet otrs – notupies uz viena ceļa. Karavīri simbolizē Latvijas patriotu cīņu par Tēvzemes brīvību un neatkarību.

Otra kolekcijas medaļa ir veltīta Baltijas Ceļam (1989.gada 23.augustam). Tajā ir attēlotas trīs rokās sadevušās tautu meitas. Zem katras tautu meitas ir pārstāvētās pilsētas uzraksts: Rīga, Vilnius, Tallinn. Medaļa simbolizē tautu vienotību.
 
“Šī medaļu kolekcija ir Latvijas iedzīvotāju iespēja iepazīt valsts nozīmīgākos vēsturiskos notikumus citādākā veidā,” norāda “Latvijas Monētu nams” valdes loceklis Remigijus Dinda.

“Mūsu līdzšinējā pieredze strādājot Latvijas tirgū ir pierādījusi, ka latvieši ir ļoti ieinteresēti kolekcionēt gan vietējas, gan starptautiskas nozīmes medaļas,” saka “Nordic Moneta Group” komunikāciju vadītājs Hakans Forsgards (Hakan Forsgard). “Mums ir liels prieks prezentēt šo jauno kolekciju, kurā attēlota Latvijas vēsture”.

Pārējās kolekcijas medaļas tiks izdotas zemāk minētajā secībā un veltītas tādiem svarīgiem notikumiem kā:
1.Deklarācija par Latvijas Republikas (LR) neatkarības atjaunošanu
2.Bībeles iztulkošana latviešu valodā
3.Rīgas dibināšana
4.Kauguru nemieri
5.1991.gada 21.augusts, kad pilnā mērā tika atjaunota LR neatkarība
6.1905.gada revolūcija
7.Pirmie Vispārējie latviešu Dziedāšanas svētki (1873)
8.Napoleona armijas sastāvā esošās prūšu karaspēka vienības ienākšana Latvijas teritorijā (1812)
9.Iestāšanās Hanzas savienībā
10.Altmarkas pamiers
11.Livonijas karš
12.Latvijas uzņemšana Eiropas Savienībā
13.Latvijas Universitātes dibināšana
14.Saules Kauja
15.Pirmais latviešu valodā sastādītais darbs
16.Kurzemes-Zemgales hercogistes izveidošanās
17.Molotova-Ribentropa pakts
18.Reformāciju sākums (1521)
19.Masu deportācijas 1949.gada 25.martā
20.Nacionālās kustības pret Padomju Savienību aizsākumi (1986)
21.Lielais Ziemeļu karš
22.Latvijas okupēšana 1940.gadā.

„Esmu gandarīts, ka man bija iespēja piedalīties Latvijas vēstures svarīgākajiem notikumiem veltītās medaļu kolekcijas izveidē. Medaļas ir alternatīvs vēstures prezentācijas veids, kas sekmē interesi par mūsu valsti gan Latvijas iedzīvotāju vidū, gan tālu ārpus tās robežām. Šī ir arī lieliska kolekcionāru iespēja ieguldīt Latvijas vēstures vērtībās,” komentē Gvido Straube, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes dekāns.

Visas medaļas plānots izdot līdz 2012.gada aprīlim. Katram notikumam veltītā medaļa tiks izdota reizi mēnesī ierobežotā tirāžā. Medaļas iespējams iegādāties “Latvijas Monētu nams” mājas lapā www.monetunams.lv vai zvanot pa klientu apkalpošanas tālruni +371 67060578.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV