Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Rīgā atklāj jaunu pilsētas skulptūru - "Skursteņslauķis Alberts"

Jānis Basevičs, 21.05.2010. 16:50

No šodienas Rīgas skulptūru klāsts ir kļuvis bagātāks par vēl vienu pilsētas skulptūru - pie Alberta koledžas, Skolas ielā 22, turpmāk visus rīdziniekus un pilsētas viesus sveiks un vēlēs viņiem veiksmi skursteņslauķis Alberts. Skulptūras autors ir tēlnieks Jevgēnijs Šitovs, un tā ir tapusi ar Alberta koledžas finansiālo atbalstu.

"Pati skulptūras ideja radās pirms diviem gadiem, kad sesijas laikā ieraudzījām studentus, kuri izrādīja ļoti lielu interesi par skursteņslauķi, kas bija ieradies tīrīt skursteni blakus ēkai. Ļoti daudzi studenti par katru cenu centās pieskarties skursteņslauķa pogām, lai iedrošinātu sevi tālāko eksāmenu un ieskaišu kārtošanai. Šis gadījumus lika mums aizdomāties un kalpoja par pamatu tālākai idejas virzībai, kas šobrīd ir vainagojusies ar bronzas skursteņslauķa tēlu pie Alberta koledžas ēkas," stāsta Alberta koledžas valdes locekle Anna Saltikova.

Viņa norāda, ka "koledžu tēlaini varam salīdzināt ar pirmo augstākas izglītības pakāpienu, lai studenti varētu augt un sasniegt labus rezultātus, veidojot savu karjeru, un dibināt jaunus uzņēmumus. Mēs ļoti ceram, ka skursteņslauķis iedvesmos skolēnus spert šo pirmo soli tālākās izglītības ceļā, savukārt studentus iedvesmos neapstāties pie pirmā līmeņa un domāt arī par to, kā papildināt savu izglītību un celt savu kvalifikāciju. Izvēloties savu karjeru un tālākās izaugsmes ceļu, būtiskākais vienmēr ir atkarīgs no paša cilvēka, tomēr sava nozīme nereti ir arī laimes elementam! Novēlam, lai šo funkciju veiksmīgi turpmāk pildītu skursteņslauķis Alberts!

Jāuzsver, ka skursteņslauķa skulptūra ļāva arī realizēt kādu senu vēlmi - radīt kaut ko skaistu Rīgas pilsētai - pilsētai, kurā mēs visi dzīvojam un strādājam. Ļoti ceram, ka jaunā skulptūra patiks gan Rīgas iedzīvotājiem, gan arī pilsētas viesiem," uzsver A. Saltikova.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: "Paldies Alberta koledžai un tēlniekam J. Šitovam par šo jauko dāvanu, jo tā noteikti padarīs mūsu pilsētu vēl skaistāku. Domāju, ka skursteņslauķis Alberts noteikti nesīs veiksmi ne vien skolēniem un studentiem, bet arī citiem rīdziniekiem un Rīgas viesiem, kuri šeit atnāks."

Tēlnieks Jevgēnijs Šitovs: "Esmu dzimis rīdzinieks un tāpēc izjutu patiesu prieku par to, ka man radās iespēja sarūpēt šādu jauku dāvanu pilsētai. Katra jauna skulptūra izdaiļo un bagātina pilsētu, pat tāda skulptūra kā Eifeļa tornis Parīzē. Iepriekš mana darbības specifika bija kabineta bronza - nelielas bronzas skulptūras. Savukārt skursteņslauķis Alberts ir mans pirmais mēģinājums darboties pilsētas skulptūras jomā. Līdz ar to skursteņslauķa veidošana bija ne vien jauns izaicinājums, bet arī jauna pieredze, kas man atnesa daudz profesionālā prieka. Un es sapratu, ka arī izmēram tomēr ir nozīme. Skursteņslauķim Albertam nebija konkrēta prototipa. Apvienoju kopējo skursteņslauķa tēla izpratni ar māksliniecisko izdomu. Gala rezultātā radās apaļīgi omulīgs skursteņslauķis."

"Uzskatu, ka skursteņslauķa motīvs šobrīd sabiedrībā ir ļoti aktuāls, jo apkārt novērojam daudz negāciju un nesmukumu. Savukārt skursteņslauķa amata pienākumos ir attīrīt skursteņus no netīrumiem, aizsērējumiem, kas cilvēkiem traucē normāli dzīvot. Viņš nes laimi un vairo cilvēkos prieku, kas šobrīd tik ļoti ir nepieciešams," norāda J. Šitovs.

Latvijas skursteņslaucītāju amata brālības prezidents Varis Vilcāns: "21.maijs man ir zīmīgs datums, jo tieši šajā dienā pirms 54 gadiem sāku strādāt kā skursteņslauķis. Šo skulptūru uztveru pat kā nelielu dāvanu savā darba jubilejā. Pašai skursteņslaucītāju brālībai nu jau ir vairāk nekā 270 gadi, un tā šobrīd ir viena no senākajām organizācijām Eiropā. Skursteņslauķa amats nav viegls, un arī ceļš līdz meistara statusa iegūšanai prasa daudz darba un pieredzes. Lai no mācekļa iekļūtu zeļļa kārtā vien, paiet trīs gadi, un tikai tad var sākt pretendēt uz meistara statusu. Tāpēc ir prieks, ka mūsu nelielajam skursteņslaucītāju lokam ir piepulcējies vēl viens ņiprs amata brālis."

Kopējās skulptūras izveides izmaksas pārsniedz desmit tūkstošus latu. Skulptūras tapšanā ir izmantoti vairāk nekā 40 kg bronzas.

Par Alberta koledžu:

Alberta koledža ir dibināta 2001. gadā. Tā ir valsts akreditēta mācību iestāde, kurā iespējams iegūt pirmā līmeņa augstāko profesionālo izglītību astoņās programmās: grāmatvedība un nodokļi, personāla darba organizācija, sabiedriskās attiecības, mārketings un tā inovācijas, mazo uzņēmumu ekonomika un organizācija, programmēšana un datortīklu administrēšana, kultūras tūrisma vadība, izklaides industrijas vadība un producēšana. Papildu informācija - www.alberta-koledza.lv.

Par Jevgēniju Šitovu:

Dzimis Rīgā 1956. gada 18.maijā. Tēlnieka specializācija ir neliela formāta bronzas skulptūru jeb tā dēvētās kabineta bronzas veidošana. Viņa bronzas, keramikas, porcelāna un sudraba mākslas darbi šobrīd ir aplūkojami ne vien Latvijas, bet arī daudzu citu valstu mākslas cienītāju kolekcijās, piemēram, Šveicē, Francijā, Austrālijā, ASV, Vācijā, Dānijā, Nīderlandē, Krievijā, Ķīnā. Ar daļu no J. Šitova darbiem iespējams iepazīties interneta mājas lapā: http://santamaria.siteks.lv/.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV