Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Jūniju sola siltu un lietainu

LETA, 01.06.2010. 19:00

Jūnijā Latvijā būs vasarīgi laika apstākļi, gan ar siltu laiku, gan nokrišņiem. Kopumā Latvijā jūnija vidējā gaisa temperatūra ir plus 14,6 grādi pēc Celsija skalas un šogad tā ir gaidāma no normas līdz plus diviem grādiem virs normas, proti līdz pat plus 16 grādiem, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.
Jūniju sola siltu un lietainu

Diennakts vidējā gaisa temperatūra parasti pieaug no plus 13 grādiem mēneša sākumā līdz plus 16 grādiem mēneša beigās. Nokrišņu daudzums gaidāms normas robežās, kas ir 66 milimetri.

Ļoti silts laiks gaidāms 2.jūnijā un 3.jūnijā. Pēc tam, pirmās dekādes vidū, pateicoties ziemeļu vējiem, atkal siltums atkāpsies, toties pakāpeniski mitēsies nokrišņi, kuru mēneša sākumā būs daudz.

Siltums pirmās dekādes izskaņā no jauna atgriezīsies, bet sauss laiks varētu pieturēties līdz pat otrās dekādes vidum. Tad gan biežāk ir gaidāmas vasarīgas lietusgāzes ar pērkona negaisu.

Arī jūnija izskaņā ļoti būtiska gaisa temperatūras pazemināšanās nav gaidāma, kopumā temperatūra varētu pieturēties ap normu vai nedaudz virs tās. Arī atmosfēras spiediens tiek prognozēts nedaudz augstāks nekā mēneša sākumā un vidū, līdz ar to lietus varētu būt salīdzinoši retāk nekā šajos periodos.

Klimatiskie dati liecina par to, ka jūnijā Latvijā iespējams gan karstums, kad visā teritorijā gaisa temperatūra pārsniedz plus 30 grādu atzīmi un var sasniegt pat plus 35 grādus, gan, iegriežoties ziemeļu vējiem, Latvijā var ieplūst ļoti vēsas gaisa masas, un temperatūra naktīs var pazemināties pat līdz 0 vai mīnus 5 grādiem.

Lietainas jūnijā parasti ir desmit līdz 15 dienas. Vasaras saulgriežu laikā, kad saule sasniedz visaugstāko punktu debesjumā, Latvijā parasti aizsākas vasaras lietusgāžu periods - nokrišņi nav ilgstoši, tomēr intensīvi, ko bieži vien pavada pērkona negaiss, iespējama krusa un krasas vēja brāzmas. Lai arī dienas turpmāk kļūst īsākas, tomēr augsnes un gaisa temperatūra aizvien vēl paaugstinās, kas ir ļoti labvēlīgi apstākļi augstu un varenu gubu lietus mākoņu attīstībai.

Šogad jau maijā Latvijā pirmoreiz no dienvidiem ieplūda ļoti siltas gaisa masas, kad dienas laikā gaisa temperatūra daudzviet pārsniedza plus 25 grādu atzīmi, šajā periodā bieži tika novērotas īslaicīgas pērkona lietusgāzes, tomēr to teritoriālā izplatība bija ļoti nevienmērīga.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV