Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Iecietība un konservatīvisms

Ainārs Leijējs, 30.03.2007. 09:00 | komentāri (6)

Pēdējo mēnešu laikā ir aktualizējies jautājums vai Nacionālajā iecietības veicināšanas programmā ir jāiekļauj arī seksuālās minoritātes. Savu viedokli ir pauduši gan politiķi, gan nevalstiskās organizācijas.
Iecietība un konservatīvisms

Galerijas:

Seksuālo minoritāšu iekļaušana iecietības programmā ir svarīgs solis tolerantākas sabiedrības radīšanai. Pagājušā gada vasaras notikumi bija skaidrs brīdinājuma signāls, ka kaut kas ir jādara. Tas nav normāli, ja miermīlīgi noskaņotus seksuālo minoritāšu pārstāvjus un viņu draugus apmētā ar ekskrementiem, olām un pazemo arī citādāk. Jāatgādina, ka homoseksuāli orientētajiem cilvēkiem nācās piedzīvot šīs naida izpausmes, lai gan praids nemaz nenotika(!) Šādu izlēcienu atkārtošanās nebūtu jāpieļauj, tāpēc var piekrist Tiesībsarga biroja pārstāvei Lindai Biksiniecei, ka „valdībai jābūt celmlaužiem”(www.politika.lv). Iecietības programmas papildināšanu varētu vērtēt, kā laušanas sākšanu.

Jāuzsver, ka iecietības veicināšana, piemēram, pret biseksuāli orientētiem cilvēkiem, nekādā veidā nekaitē tradicionālajām vērtībām. Latvijas Pirmā partija (LPP) un katoļu kardināls Jānis Pujāts, uztraucoties par homoseksuālisma propagandu, iebilst pret programmas izmaiņām. LPP arī prasa jautājuma saskaņošanu ar Garīgo lietu padomi. Tomēr konservatīvajiem ir jāsaprot, ka iecietība nav saistīta ar propagandu. Tā vienkārši aicina cilvēkus respektēt dažādību, kas ir pasaulē. Tradicionāli noskaņotiem ļaudīm Satversmes 99. un 100. pants joprojām garantē domas un vārda brīvību, lai bez naida kurināšanas pieklājīgā veidā kritizētu homoseksuālas attiecības. Tolerance nozīmē, ka mums nav tiesības kurināt naidu, izmantot fizisko vai psiholoģisko vardarbību. Jo tādā veidā mēs ierobežotu citu cilvēku tiesības uz pilnvērtīgu dzīvi. Tajā pašā laikā kāda ANO deklarācija vēsta, ka „iecietības izrādīšana (..) nenozīmē (..) atteikšanos no savas pārliecības vai piekāpšanās svešai pārliecībai.”


Geju un lesbiešu organizācija Mozaīka valdības lēmumu konsultēties ar Garīgo lietu padomi, pielīdzina Irānas politikai, kur noteicošā ietekme ir valdošajai reliģijai. Šāda attieksme patiešām izsauc izbrīnu, jo gan Mozaīka, gan reliģiskās konfesijas ir nevalstiskas organizācijas ar tiesībām uz savu viedokli. Reālu pilsonisko sabiedrību nevar izveidot, ja dialogā par Latvijas tālāko attīstību iesaistās tikai nereliģiskas organizācijas. Viedokļa izteikšanas tiesības nav pretrunā ar faktu, ka baznīca ir atdalīta no valsts.

Integrācijas lietu ministram Oskaram Kastēnam (LPP) tuvākajos mēnešos nāksies parādīt profesionālismu. Viņam vajadzēs lavierēt starp savas partijas pārspīlēto konservatīvismu un cilvēktiesību aizsargāšanu. Jācer, ka mums ir ministrs uz goda.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV