Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

„NP Properties" Donoru dienā asinis nodevuši aptuveni 40 cilvēki

Jānis Krūmiņš, 03.06.2010. 17:03

Šodien Latvijā lielākā industriālo parku attīstītāja „NP Properties" sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru (VADC) rīkotajā Donoru dienā bija novērojama ļoti liela atsaucība - asinis nodeva aptuveni 40 donori, taču interesentu skaits bija vēl lielāks.

„Esmu gandarīta par lielo cilvēku atsaucību un izpratni par to, cik vērtīgs ir katrs ziedojums jeb asins rezerves. Šī ir otrā reize, kad „NP Properties" rīko Donoru dienas, un jau pēc nedēļas to organizēsim atkal – Jelgavā, „NP Jelgavas Biznesa Parkā". Esmu pārliecināta, ka Donoru dienas kļūs par ilglaicīgu tradīciju „NP Properties" industriālajos parkos visā Latvijā," bilst Ilze Rēdere, „NP Properties" mārketinga vadītāja.

„NP Properties" šī bija otrā Donoru diena, kuras laikā asins ziedoja aptuveni 40 donori. Aicinājumam nodot asinis atsaucās gan „NP Properties" kolektīvs, gan daudzi industriālajā parkā „Nordic Technology Park" darbojošies uzņēmumi.
Tiesa, asinis drīkst nodot tikai tad, ja cilvēks ir pilnīgi vesels. Tā kā industriālajā parkā darbojas ne mazums uzņēmēju, kuriem tuvāki vai tālāki komandējumi ir ikdiena, visi gribētāji pie iespējas kļūt par donoriem netika, jo nesen bija atgriezušies no valstīm, pēc kuru apmeklēšanas ir jāiztur karantīnas režīms.

Tāpat līdz ar pavasari ir sācies arī atvaļinājumu laiks, kas nereti pavadīts dažādās eksotiskās, tālās zemēs. Savukārt no ceļojuma galamērķa atkarīgs periods, kura laikā asinis nedrīkst nodot.

VADC ik dienas slimnīcām izsniedz līdz 200 asins komponentu devām, kas palīdz izveseļoties un izdzīvot desmitiem slimnieku. Lai nodrošinātu ārstniecības iestāžu pieprasījumu, asins krājums ir regulāri jāpapildina.

Asins nodošanas procedūra aizņem 6-10 minūtes, un tā neietekmē cilvēka veselības stāvokli. VADC speciālisti atzīst, ka patlaban centrā nepietiekamā daudzumā ir 0 rēzus negatīvās (0 rezus NEG) grupas asinis, tāpēc šo asins grupu donori šobrīd ir īpaši aicināti atsaukties. Savukārt ar A rēzus pozitīvām un A rēzus negatīvām, B rēzus pozitīvām, AB rēzus pozitīvām un AB rēzus negatīvām uz doto brīdi centrs ir pilnībā nodrošināts. Ar situāciju par VADC asins krājumiem var iepazīties www.vadc.gov.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV