Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Cēsu Pils dārzā iespēja spēlēt pusotra gadsimta senu spēli

Daiga Janševska, 07.06.2010. 10:46

10. jūnijā Cēsu Pils dārzā svinīgi tiks atklāts jauns un atraktīvs piedāvājums apmeklētājiem - ķegļu celiņš jeb „bumbotava".
Cēsu Pils dārzā iespēja spēlēt pusotra gadsimta senu spēli

Cēsu Pils kompleksa apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja pavadīt laiku spēlējot ķegļu spēli, kuras aizsākumiem Cēsīs jau krietni pāri pusotram gadsimtam.

Vēstures dati liecina, ka ķegļu spēle ( vāciski – kegelbahn ) Cēsīs bijusi jau 19. gs pirmajā pusē. No Vācijas spēle un tās terminoloģija ieviesās arī Vidzemē un Kurzemē. 1842. gada Cēsu pilsmuižas plānā, ko zīmējis grāfs Jakobs Zīvers saistībā ar Dr.med.G. Meijera auksta ūdens dziedniecības iestādi, iezīmēts ķegļu spēles laukums Alekša parkā . Arī rakstītās ziņas, ka XIX gs. vidū Cēsīs ir „pilsētas laukums ķeģelbānim", ļauj domāt par šīs spēles popularitāti.

1886.gadā Cēsīs Jaunā ielā 3 (tagad Cēsu arodskolas nams Piebalgas ielā) tika iesvētīts jaunuzceltais Cēsu Labdarības biedrības nams, kura „pagraba telpās bija ierīkota arī bumbotava biedru un ievesto viesu lietošanai".

XX gs sākumā Cēsu Pils viesnīcas īpašnieks G. Raudzens reklamē, ka parkā ir bumbotava un liela veranda. Tā kā Pils viesnīca (tagadējā Lenču ielā) atradās pie Alekša (Maija) parka, domājams, ka „bumbotava" bijusi minētajā parkā.

Ķegļu spēles pirmsākumi veidojušies jau Senajā Ēģiptē. Akmens bumba un 9 ķegļi, kas lietoti pirms apmēram 5200 gadiem pirms mūsu ēras, atrasti ēģiptiešu zēna kapenēs. Pakāpeniski ķegļu spēle ienākusi arī Eiropā, un kļuvusi par populāru izklaides veidu, dažkārt arī ar politisku nozīmi, dažādos atpūtas un viesnīcu piedāvājumos. Mūsdienās ķegļu spēli jeb latviskoto „bumbotavu" mēs atpazīstam kā boulingu, bet sendienās tika spēlētas arī „klimpiņas". Laika gaitā izveidojušās ļoti daudzas dažādas ķegļu spēles un to varianti. Kopīgs visām ķegļu spēlēm, ka tajās ir deviņas figūras – ķegļi, kas, ripinot bumbu pa speciāli iekārtotu celiņu, jānogāž. Atkarībā no spēles noteikumiem jānogāž visi deviņi vai arī atsevišķi ķegļi, kas nostatīti noteiktā figūru izvietojumā. Vēsturisko informāciju par ķegļu spēli apkopojuši Cēsu vēstures un mākslas muzeja speciālisti Dace Cepurīte un Tālis Pumpuriņš.

Cēsu Jaunās Pils ķegļu spēles piederumi - ķegļi un bumbas, tapušas sadarbībā ar Cēsu arodvidusskolas audzēkņiem. Projektu celiņam zīmējis mākslinieks Dainis Andersons. Sadarbības partneris ķegļu spēles tapšanā kokapstrādes uzņēmums SIA „CED".

Foto: Daiga Janševska

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV