Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

LNT aicina uz Brīvdabas muzeju pīt Lielāko Jāņu vainagu

Zane Pētersone, 08.06.2010. 10:53

Telekompānija LNT kopā ar Latvijas Krājbanku, gatavojoties Jāņu svinēšanai, 20. jūnijā jau no pulksten 10:00 rītā, aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju uz Brīvdabas muzeju, kur ezera krastā taps Lielākais Jāņu vainags Latvijā.

Brīvdabas muzejā visas dienas garumā varēsiet baudīt Jāņu dziesmu koncertu dažādu latviešu mūziķu izpildījumā – uzstāsies LNT šova „Dziedošās ģimenes" dalībnieki, grupa „Dzelzs Vilks", šova „O!Kartes Akadēmija" dalībniece Evija Sloka un grupa „Klaidonis", vīru kopa „Vilki", tautas deju ansamblis „Bitīte", grupa „Baltie Lāči", dūdu un bungu grupa „Auļi", folkloras kopas „Dandari" un „Rija", grupa „Maskačkas Spēlmaņi", „Apvedceļš" un vēl daudzas citas grupas un mūziķi. Pasākumu vadīs iemīļotais mūziķis Lauris Reiniks.

Latvijas zemnieku, amatnieku un zvejnieku sētās ikviens varēs iepazīt un apgūt tradicionālās un mazāk zināmās Jāņu svinēšanas tradīcijas un, iespējams, aizņemties kādu ideju drīzumā gaidāmajam Līgo vakaram.

„Mēs esam ārkārtīgi bagāti ar neskaitāmiem Jāņu svinēšanas rituāliem. Jāņu ticējumi sola, ka tos pildot, spēcīgāka kļūst mūsu veselība un labklājība. Lai stiprinātu ticību labajam, šogad sagaidot svētkus, aicinām paveikt, ko nebijušu – izveidot Lielāko Jāņu vainagu Latvijā," saka vainaga veidošanas idejas autors LNT radošais direktors Niks Volmārs.

„Mēs esam no sirds priecīgi līdzdarboties vēl nepieredzētā notikumā un būt starp tradīcijas aizsācējiem. Latvietim vainaga pīšana ir kas vairāk par tradicionālās rotas veidošanu vasaras saulgriežos. Savā ziņā ikviens vainags ir simboliska Lielvārdes josta, kurā iepinam savas domas un darbus, kā arī gaudas un cerības vēlējuma izteiksmē!" atzīst Latvijas Krājbankas valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis.

Pēc latviešu ticējumiem Jāņu vainagu vīšanā izmantoja dažādus ziedus, arī ozolu lapas. Vainags, no trejdeviņām puķēm un zālēm pīts, ir kā maģisks aplis, kas, galvā uzlikts, pasargā no nelaimēm un slimībām, atvaira skauģus un nelabvēļus. Vainags veidoja apli, un tas tāpat kā Jāņu siers un Jāņu uguns simbolizē sauli. Ozolu vainagi tika doti puišiem un saimniekiem. Ozolu vainags, ko liek Jāņu tēvam galvā, sola zirgu, arī bišu svētību.

Lai Lielākais Jāņu vainags būtu patiesi krāšņs, iesakām uz Brīvdabas muzeju ņemt līdzi ozolzarus, jāņuzāles un dažādas pļavas puķes. Čaklākie var uzpīt savu vainaga posmu jau mājās un 20. jūnijā to iepīt Lielajā Jāņu vainagā.

Vainaga pīšanas norisi varēs vērot kanālā LNT tiešraidēs 20. jūnijā, visas dienas garumā: pulksten 9:55, 10:40, 12:30, 14:45, 16:00, 18:40 un 20:15.

Tiekamies 20. jūnijā Brīvdabas muzejā vai tiešraidēs kanālā LNT!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV