Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Jau septīto reizi Latvijā norisināsies Baltijas Muzeoloģijas vasaras skola

Anita Jirgensone, 08.06.2010. 17:12

No 13. līdz 19. jūnijam Rēzeknē notiks starptautisks muzeju darbinieku izglītības pasākums „Baltijas Muzeoloģijas skola". Tajā pulcēsies muzeju speciālisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, lai pieredzējušu muzeju teorētiķu vadībā diskutētu par nemateriālā mantojuma lomu muzeja darbā.
Jau septīto reizi Latvijā norisināsies Baltijas Muzeoloģijas vasaras skola

Ar šo projektu turpinās 2004. gadā Muzeju valsts pārvaldes iniciētā un Baltijas valstu kultūras ministriju atbalstītā muzeju darbinieku tālākizglītības tradīcija – vienu vasaras nedēļu veltīt muzeju teorijas padziļinātai apguvei, lai, sasaistot praksi ar teoriju, muzeji kļūtu profesionālāki, mūsdienīgāki un pieejamāki sabiedrībai. Skolas ideju atbalsta starptautiskā muzeju organizācija ICOM (Starptautiskā Muzeju padome), kuras Eiropas reģionālā komiteja ir Baltijas Muzeoloģijas skolas patrons.

Baltijas Muzeoloģijas skolas programmas kodolu veido izcilu, starptautiski atzītu muzeoloģijas lektoru skatījums uz muzeju, tā vietu sabiedrībā un darbības jautājumiem. Šajā gadā nodarbības vadīs Paula Dossantosa, kas muzeoloģisko izglītību guvusi Brazīlijā, Nīderlandē un Portugālē un patlaban vada Muzeoloģijas maģistru programmu Reinvarda akadēmijā Amsterdamā, un Iveta Stēlena, Bērnmautas Universitātes Muzeoloģijas maģistru programmas vadītāja, kuras interešu lokā ir ne tikai muzeoloģija, bet arī tautas dziesma, un kura savās zināšanās dalās ne tikai dzimtajā Lielbritānijā, bet arī regulāri uzstājas starptautiskās auditorijās.

Baltijas Muzeoloģijas skolas dalībnieki ir kā Baltijas, tā arī citu valstu muzeju darbinieki. Interese par projektu ir noturīga – šogad pasākumā piedalīsies 10 Igaunijas, 11 Lietuvas, 14 Latvijas un 1 Austrālijas muzeju darbinieks, starp tiem arī vairāki Latvijas Kultūras akadēmijas Muzeoloģijas maģistrantūras studiju programmas lektori.

Skolas programma iecerēta bagāta un aizraujoša – tajā paredzētas gan lekcijas un diskusijas par muzeju saistību ar nemateriālo kultūras mantojumu visdažādākajos aspektos un šī mantojuma ietekmi uz muzeju lomu sabiedrībā, gan arī Latgales muzeju (Latgales kultūrvēstures muzeja, Franča Trasuna muzeja „Kolnasāta", Andrupenes lauku sētas, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja) un kultūrvēsturisko objektu (Ēvalda Vasilevska „Pūdnīku skūlas", Gunāra Igauņa tautas mūzikas instrumentu darbnīcas, Aglonas bazilikas, Sv.Nikolaja vecticībnieku baznīcas u.c.) apmeklējumi. Skola noslēgsies ar Jāņu ielīgošanu kopā ar Rēzeknes novada folkloristiem.

Projektu koordinē Latvijas Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļa. Sākotnēji Baltijas Muzeoloģijas skola tika organizēta tikai Latvijā - ik gadu citā vietā, bet kopš 2008.gada organizatoriskās rūpes pēc kārtas uzņemas visas Baltijas valstis: 2008.gadā mācības notika Igaunijā, Palmsē, 2009.gadā – Lietuvā, Ķēdaiņos, bet 2011.gadā BMS dalībnieki atkal pulcēsies Igaunijā. Ik reizi projekts tiek organizēts ciešā sadarbībā ar kādu no muzejiem, šogad tas ir Latgales kultūrvēstures muzejs (direktore Anastasija Strauta).

Projektu atbalsta visu Baltijas valstu Kultūras ministrijas, kuras to iekļāvušas savā sadarbības programmā. 2010.-2012.gadā projekts ir saņēmis ievērojamu atbalstu no Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas kultūrai, ko administrē Ziemeļu Kultūras Punkts. Šogad projekta norisi atbalsta arī Rēzeknes pilsētas dome.

Baltijas Muzeoloģijas vasaras skolas mācību materiālu tulkošanai finansējumu ir piešķīris Valsts kultūrkapitāla fonds. Iepriekšējo gadu tulkojumi un informācija par projekta norisi atrodama Baltijas Muzeoloģijas skolas Interneta mājaslapā www.bms.edu.lv, kas drīzumā tiks papildināta ar šī gada tulkojumiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV