Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Jaunmoku pilī gaidāma plaša Līgosvētku ielīgošanas programma

Skaidrite Butāne, 15.06.2010. 14:30

19. jūnijā Jaunmoku pilī notiks 3.Starptautiskie „Dārza svētki" Tukuma novada svētku un 10. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla zīmē.

Jau trešo gadu klavesīnistes Ainas Kalnciemas ideju rosināti Jaunmokās 19.jūnijā notiks Starptautiskie „Dārza svētki".Reizē tie būs arī sastāvdaļa Tukuma novada svētkiem un tajos notiks arī 10.Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla klasiskās mūzikas koncerts. „Dārza svētki" Jaunmokās būs zaļajā pirmsjāņu un latvisko vērtību zīmē.

Visas dienas garumā svētkos būs plaša un radoša kultūras aktivitāšu un koncertu izvēle gan bērniem, gan viņu vecākiem - būs gan mūzika, gan dzeja, gan māksla, gan rotaļas un sejas apgleznošas darbnīca.

Diena iesāksies ar ģimeņu kopīgu došanos Jaunmoku pļavās folkoras kopas "Pūriņš" un folkloristes Velgas Dekteres vadībā – kopīgi lūkosimies Jāņu zālēs, mācīsimies pīt vainagus un dziedāt līgodziesmas, iesim latviskās rotaļās, izmēģināsim arī pūst blokflautas un svilpavniekus.

Tad jau ar jaunajām zaļajām rotām un balta latviskuma pilnu garastāvokli dosimies uz pils lapeni, lai svētkus atklātu. Tūlīt pēc tam koncerts, kurā dzirdēsim tautā iemīļotus māksliniekus Kristīni Zadovsku, Ingu Pētersonu, Zigfrīdu Muktupāvelu, Jāni Lūsēnu un Jāni Lūsēnu junioru izdziedam un izspēlējam komponista Jāņa Lūsēna jauno patriotisko koncertprogrammu "Tautas laiks.

Dzirdēsim I.Ziedoņa, V.Plūdoņa, K.Skalbes u.c. autoru dzejā un J.Lūsēna mūzikā ierakstīto mūsu nācijas vienotības un gara stipruma apliecinājumu ...

'Iet tautas laiks, kas viņai atvēlēts,
Tas laiks, ko viņa viena pati redz.
Un vis, ko Jāņu vainagos reiz vīs' / I.Ziedonis 'Tautas laiks' /

Tālāk sekos svētku Dārza dzejas lasījumi, kur savas jaunākās dzejas lasīs tukumniece Andra Manfelde, tiks arī prezentēta viņas poētiskās prozas grāmata „Zemnīcas bērni" , talsiniece Maija Laukmane no krājuma 'Sarkans magoņu lauks', bet rīdzinieks Valdis Bisenieks lasīs gan savu dzeju, gan būs arī atdzeja – no Rīgā dzimušā baltvācieša Vernera Bergengrīna un Kurta Sautera (Šveice).

Visas dienas garumā pils kolonu zālē būs apskatāma Tukuma mākslinieku grupas gleznu un Tukuma dārzkopības biedrības īrisu un peoniju ziedu izstāde.

Būs zaļais tirdziņš ar Jāņu dienas cienastu.

Vakara koncerts kolonu zālē notiks jau zem Baha festivāla un mūzikas zīmes, tajā uz Jaunmokām un arī šoģad pirmo reizi Aina Kalciema uz Latviju vedīs čehu mūziķus - senās baroka mūzikas ansambli no Prāgas - „Ensemble Inegal" un soprānu- čehu uzlecošo zvaigzni - Gabrielu Eibenovu.

Vēl šajā koncertā dzirdēsim arī Rīgas saksofonu kvartetu - Oskaru Petrauski, Arti Sīmani, Ainaru Šablovski un Arvīdu Kazlauski ar programmu "No J.S. Baha līdz pat mūsdienām".

Koncertā muzicēs arī pati Jaunmoku 'Dārza svētku' dvēsele Aina Kalnciema. Šoreiz viņas izvēlē – baroks no Francijas - 'Franču mūzikas pērles - Kuperēna, Ramo, Roijē skaņdarbi.

Īpaša šogad būs arī „Dārza svētku" izskaņa – to ar performanci lāpu gaismā Jaunmoku pils parkā ar Jāņuguns iedegšanu iezīmēs „Pērkonvīri un Laima" - Mikus Čavarts, Tālis Gžibovskis, Artis Gulbis (sitamie instrumenti),Laima Jansone (elektroakustiskā kokle) kopā ar Tukuma novada deju grupu „DEMO" – vadītāja Liene Bēniņa. Ikdienā Miku Čavartu vairāk pazīstam kā dūdu un bungu mūzikas grupas „Auļi" vienu no vadītājiem, bet „DEMO" dejotāji ir plūkuši laurus kā starptautiskos, tā Latvijas mēroga konkursos..

Šogad „Dārza svētki" pieejami par demokrātiskām biļešu cenām. Vainagu pīšanas darbnīcas un dzejas lasījumi - visiem bez maksas. Bērniem līdz 7 gadu vecumam visi pasākumi par brīvu. Biļetēm uz koncertiem īpašas atlaides ģimenēm, pensionāriem, bērniem, jauniešiem( no 7 līdz 16 gadu vecumam). „Bilešu servisa" kasēs un Jaunmoku pilī : uz dienas koncertu – pieaugušie – 4 Ls, bērniem, jauniešiem, pensionāriem – 2Ls, uz vakara koncertu – pieaugušiem 6 Ls, bērniem, jauniešiem, pensionāriem – 3 Ls, pērkot biļeti visai ģimenei un uz abiem koncertiem – ievērojamas atlaides – līdz pat 50 %.

www.music.lv/bachfestival, www.jaunmokupils.lv, www.bilesuserviss.lv

Kā liecina viens no svētku saukļiem 'Te tiešām būs ko darīt, redzēt, dzirdēt un baudīt visai ģimenei!' – tad pavisam noteikti jūs te tiekat gaidīti ar visu savu ģimeni un, protams, jebkurā 'Dārza svētku' brīdī –izvēle šogad ir gana plaša.

Papildus informācija arī pa tālruni - 26187442 vai 63107125.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV