Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Deputāti izvirza prasības atvasināto finanšu instrumentu tirgum

Iveta Ķelpe, 15.06.2010. 16:40

Eiropas Savienības tiesību aktiem, kas regulē atvasināto finanšu instrumentus, jābūt stingrākiem un precīzākiem. Tiem jāmazina spekulatīvā tirdzniecība un jānodrošina, ka pēc iespējas vairāk atvasināto finanšu instrumentu tiek tirgoti ar atvērtu kanālu starpniecību, tos pakļaujot standartiem - tādu nostāju plenārsesija šodien pauda Eiropas Parlaments.

Pieņemtajā rezolūcijā deputāti piedāvā, kādā veidā noteikt, kam ir tiesības veikt kredītsaistību neizpildes mijmaiņas darījumus, kā arī veidus, kā samazināt likumdošanas slogu uzņēmumiem, kas ir atvasināto produktu gala patērētāji.

Atvasināto finanšu instrumentu tirdzniecību parasti kritizē nepārskatāmības dēļ, un patlaban tai pievērsta īpaša uzmanība Eiropas Savienības un G20 līmenī, īpaši pēc finanšu krīzes Grieķijā. Eiropas Parlaments rezolūciju pieņem īsi pirms Eiropas Komisija publicē savus priekšlikumus par atvasināto finanšu instrumentu tirgus regulēšanu.

Lielāka caurskatāmība un stingrāki noteikumi

Rezolūcija atbalsta atteikšanos no valdošā viedokļa, ka atvasinātos finanšu instrumentus izmanto tikai eksperti un speciālisti un tādēļ to plašāka regulēšana nav nepieciešama. Deputāti aicina ieviest stingrus noteikumus, lai novērstu augsta līmeņa riskus, ko rada nepieredzējuši lietotāji un spekulanti.

Rezolūcijā norādīts, ka turpmākajos tiesību aktos jāaizliedz absolūti spekulatīva izejvielu un lauksaimniecības produktu tirdzniecība. Deputātu skatījumā jānosaka robežas katrā lauksaimniecības produktu grupā, tostarp attiecībā uz piemaksām par siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas ierobežošanu, kas mazinātu spekulāciju un veicinātu sekmīgu tirgus darbību.

Riska samazināšanai

Viena no galvenajām rezolūcijas prasībām ir sekmēt, lai daudz vairāk atvasinātu finanšu instrumentu darījumu tiktu veikti procedūrās, kas nodrošina zema riska veidošanos (ar centralizētiem mijieskaita darījumiem). Šajā nolūkā jāizstrādā obligāti standarti centralizēto starpniekiestāžu izveidei un lēmumu pieņemšanas procedūrām, kā arī jānodrošina šo iestāžu noturība pret dažāda veida riskiem.

Rezolūcija arī prasa noteikt, ka lietotāji nedrīkst būt vienīgie centralizēto mijieskaita starpniekiestāžu organizētāji un ka to riska pārvaldības sistēmas nedrīkst savstarpēji konkurēt. Galvenie tirgus dalībnieki nedrīkst iegūt kontroli šo iestāžu pārvaldībā un riska vadībā.

Korporatīvie lietotāji

Rezolūcija aicina noteikt vieglākas prasības korporatīvajiem gala lietotājiem (uzņēmumiem), jo kompānijām noteiktos gadījumos ir nepieciešami īpaši pielāgoti atvasinātie instrumenti, lai nodrošinātos pret konkrētu risku. Tomēr Eiropas Vērtspapīru komitejai jebkurā gadījumā jānosaka robežas, kuras pārsniegšanas gadījumā jāveic centralizēti mijieskaita darījumi.

Kredītsaistību neizpildes mijmaiņas līgumi

Rezolūcija aicina arī aizliegt tādus kredītsaistību neizpildes mijmaiņas darījumus, kas ir tīri spekulatīvi.

Visbeidzot, rezolūcija norāda uz informācijas trūkumu par neatkarīgo kredītsaistību neizpildes mijmaiņas darījumu ietekmi uz vairākām eiro zonas valstīm. Deputāti tādēļ prasa, lai turpmākie tiesību akti nodrošinātu piekļuvi visaptverošai informācijai un uzraudzīšanas iestādēm dotu pietiekošas pilnvaras.

Turpmākie soļi

Septembrī Eiropas Komisija gatavojas iesniegt tiesību aktu priekšlikumu par atvasinātajiem finanšu instrumentiem. Tad abās ES likumdevēja institūcijās – Eiropas Parlamentā un ES Padomē – sāksies intensīvs likumdošanas darbs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV